Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

13. 08. 2024. 21:03 >> 21:03

UAV tužio Trampa i Maska

"Nezakonito pokušali da prijete radnicima i da ih zastrašuju"

Sindikat radnika u američkoj automobilskoj industriji (UAV) podnio je danas federalnom sudu za radna prava tužbu protiv Donalda Trampa i Ilona Maska zbog toga što su dvojica milijardera u svom javnom razgovoru pokušali da zastrašuju radnike i da im prijete.

Republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i njegov pristalica, vlasnik društvene mreže Iks Ilon Mask razmatrali su međusobno radikalne teorije juče uveče u razgovoru vođenom uživo na Iksu.

"Gledam šta radite", rekao je Donald Tramp svom sagovorniku. "Dođete, kažete im 'Hoćete da date otkaze?' a oni uzmu da štrajkuju. I tako oni štrajkuju, a vi im kažete: 'Dobro, svi ste otpušteni. Svi ste otpušteni'".

Sindikat je obrazložio da je podnio tužbu "protiv nečasnih milijardera Donalda Trampa i Ilona Maska jer su nezakonito pokušali da prijete radnicima i da zastrašuju radnike koji se mobilišu zaštićenim usklađenim aktivnostima, kao što su štrajkovi".

"Prema saveznom zakonu, zaposleni ne mogu biti otpušteni zato što štrajkuju, a prijetnja da će se to učiniti je nezakonita", naveo je sindikat, koji je dao podršku Trampovoj suparnici na izborima, predsjedničkoj kandidatkinji Demokratske partije Kamali Haris.

Prethodno je isti taj sindikat podržao predsjednika SAD Džozefa Bajdena dok je on bio u trci za reizbor. Bajden je tokom svoje kampanje, od koje je u julu odustao, lično posjetio radnike automobilske industrije.

"I Tramp i Mask žele da radnici samo ćute, i otvoreno se smiju zbog toga", napisao je predsjednik sindikata Šon Fejn u saopštenju i dodao: "To je bolesno, nezakonito je i potpuno predvidivo od ova dva klovna."

Ilon Musk je vlasnik društvene mreže Iks, ali i svemirske kompanije Spejs Iks, ali i proizvođača električnih vozila Tesla.

U prošlosti bio kritikovan zbog opstrukcije sindikalnog udruživanja svojih zaposlenih širom svijeta.

Izveo je masivna otpuštanja zaposlenih u Tviteru, koji je kupio pa ga preimenovao u Iks.

Tesla je već nekoliko mheseci u sukobu sa sindikatima u Švedskoj i Norveškoj.

Bivši zaposleni u Spejs Iksu podnijeli su nekoliko pritužbi u Kaliforniji protiv te kompanije, zbog, kako tvrde, odmazde prema radnicima koji su pokušali da protestuju protiv uslova rada.

Odmazda je u nekoliko slučajeva uključivala otpuštanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније