Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

13. 08. 2024. 07:07 >> 07:07
Čitaj mi:

O NOVOM SAVJETU

Vučelić: Smjena direktorice da bude početak reforme ASK-a

Neophodno je da se oslobodi posljednji bedem odbrane bivšeg korumpiranog režima, da Agencija za sprječavanje korupcije dobije novo rukovodstvo koje će preuzeti svoje zakonske obaveze zajedno sa drugim već reformisanim institucijama, poručila je Maja Vučelić, poslanica CIVIS-a, u razgovoru za Portal RTCG.

Nedavno je izabran novi Savjet ASK-a, koji kako kaže Vučelić, mora brzo da brzo reaguje kako bi se osigurala funkcionalnost i efikasnost Agencije u borbi protiv korupcije. Ona je i članica skupštinskog Odbora za antikorupciju. 

Izabran je novi Savjet ASK. Koji treba da su glavni prioriteti?

Vučelić: Godinu dana Agencija za sprječavanje korupcije je bila bez upravljačkog tijela, što je predstavljalo ozbiljan problem u sistemu. Zato nije usvojen izvještaj ASK već dvije godine, nije bilo rezultata, nije bilo promjena u radu ASK-a, tako da je u dobroj mjeri zakočena borba protiv korupcije. To je neprihvatljivo.

Zato je potrebna brza akcija novog Savjeta kako bi se osigurala funkcionalnost i efikasnost Agencije u borbi protiv korupcije. Tu prije svega mislim na izvještaje agencije koji moraju da se nađu pred Parlamentom, a onda i smjena direktorice i početak reforme ASK-a.

Od nepravde, gora je selektivna pravda. Selektivna pravda ASK-a je kada se kažnjavaju mali prekršaji, a ignorišu velike korupcijske afere. To nije pravda. To je maska za stvarnu korupciju koja se godinama dešava u našoj državi.

Važno je da novi Savjet stvori uslove da Agencija za sprječavanje korupcije počne da djeluje efikasno, autonomno i odvojeno od političkih pritisaka, postižući mjerljive rezultate u borbi protiv korupcije, za razliku od dosadašnjeg rada ASK-a koji je ostao poljednji bedem odbrane bivšeg korumpiranog režima.
Naša budućnost kao uspješne i pravno uređene države zavisi od naše sposobnosti da pobjeđujemo korupciju.

Kako vidite generalno borbu protiv korupcije u Crnoj Gori?

Vučelić: Evropska komisija nam je svake godine u izvještajima o napretku ukazivala da su nam potrebne kvalitetnije odluke i otklon od selektivnog pristupa. Nažalost, moramo priznati da je to najgora vrsta kritike koju neka institucija za borbu protiv korupcije može da dobije.

Rukovodstvo same Agencije mora da ode! Na čelo Agencije treba da dođu ljudi od integriteta koji će svoj posao raditi transparentno, nepristrasno, bez bilo kakvog političkog uticaja, koji neće kršiti pravila o potrošnji javnog novca.

Savjet ASK mora da imenuje novog direktora koji će voditi odlučnu borbu protiv korupcije autonomno, efikasno i bez bilo kakvih kompromisa. Do sada ni jedan slučaj korupcije na visokom nivou nije riješen, a imali smo toliko afera, Snimak, Koverta, putovanja političara itd…

Kako komentarište nedavne izmjene Zakona o sprječavanju korupcije?

Vučelić: Zakon o sprječavanju korupcije treba da se mijenja da bi bio još bolji, međutim, problem je što se postojeći zakon nije primjenjivao u praksi.

Selektivno tumačenje zakona o sprječavanju korupcije nas je dovelo do toga da se korupcija ne suzbija, a kada se korupcija ne pobjeđuje ona samo nastavlja da raste.

Zato je neophodno da se oslobodi posljednji bedem odbrane bivšeg korumpiranog režima, da ASK dobije novo rukovodstvo koje će preuzeti svoje zakonske obaveze zajedno sa drugim već reformisanim institucijama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније