РТЦГ ЈЕ МЕДИЈСКИ ЈАВНИ СЕРВИС ЕВРОПСКЕ ЦРНЕ ГОРЕ

  

Хроничар догађаја, вјеродостојан свједок, прозор у свијет, културна ризница, чувар памћења нације и државе, њен архив и трезор, савезник Црне Горе на европском путу.

 

 

Објективним информисањем и афирмисањем универзалних норми, образовањем и подсјећањем, критичким размишљањем -  посредством радија, телевизије и интернета, РТЦГ остварује своју основну улогу - пружање јавних радиодифузних услуга.

 

Устав и Закон о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе обезбјеђују институционалну, уређивачку и финансијску независност јавном сервису.

 

Оснивач РТЦГ је Скупштина Црне Горе, а права у име оснивача заступа Савјет РТЦГ , у складу са Законом.

Остваривање основне ђелатности РТЦГ заснива се на општим принципима јавне радиодифузије, универзалност, разноликост, независност и препознатљивост.

 

Поштујући стандарде отвореног друштва по којима су грађани Црне Горе грађани Европе, РТЦГ у складу са циљевима и програмским принципима:

 

- непристрасно, објективно и благовремено информише о унутрашњим и вањским догађајима и приликама;

- афирмише домаћу културу и ствараоце производњом културних, образовних, научних, спортских и забавних емисија;

- форум је за слободно изражавање различитих, мишљења, ставова и идеја;

- брине о ђеци и младима, мањинама и осјетљивим категоријма друштва;

- његује црногорски национални и културни идентитет, културни и етнички идентитет мањинских народа, европско културно насљеђе и културну разноликост;

- подстиче развој и унапређивање домократије и промовише и подржава вриједности грађанског друштва;

- обезбјеђује продукцију и представљање црногорских, кинематографских аудио-визуелних ђела;

- доприноси угледу Црне Горе у свијету

 

Права оснивача у име државе заступа Савјет РТЦГ, у складу са Законом. Поред Савјета, Радио Телевизијом Црне Горе управљају генерални директор РТЦГ.

 

 

Осим Телевизије и Радија, РТЦГ има и портал и Програмски архив - ризницу аудиовизуелних остварења.

 

РТЦГ је чланица ЕБУ -  Европске радиодифузне уније - највеће асоцијације  националних медијских организација на свијету са 74 члана у 56 европских земаља и 35 придружених чланица широм свијета.

  

РТЦГ је одговорна јавности.

                       

 

 

РАДИО

 

Најстарији медији у саставу РТЦГ, Радио од 1944. информише, едукује, образује и забавља. Производи висококвалитетан програм на таласима Првог програма и Другог програма -  Радија 98

 

Први програм Радија Црне Горе - програм са најширим усмјерењем. Тачност и правовременост у информисању, пуна пажња неупитним вриједностима у културном и умјетничком ауторству, уз афирмацију савременог израза и домаћих стваралаца, програмске су одреднице овог канала.

Други програм Радија Црне Горе – Радио 98  је говорно - музички програм са лежернијим приступом обради јавних садржаја. Карактерише га информативност, озбиљност приступа, стручност, пажљив однос према свим слушаоцима.  Одлика  програма је пробран избор савремене, поп, роцк, џеза и алтернативне музике.

 

 

ТЕЛЕВИЗИЈА

 

Од маја 1964. године, када се Радију придружио и телевизијски центар, под заједничким кровом у главном граду Црне Горе почиње паралелни живот два медија у јединственом медијском систему са универзалном мисијом - да информишу, образују и забаве.

 

ТВЦГ данас програмске циљеве - заштиту јавног интереса - непристрасно и благовремено информисање, унапрјеђивање и подстицање креативности, друштвеног дијалога, плурализма мишљења и идеја, афирмисања науке, спорта, умјетности, здравља и екологије; остварује преко три канала:

 

Први програм креиран је да буде водич најширем гледалачком аудиторијуму, његов дневни информативни сервис и журнал културе и науке. Производњом информативног, културно-умјетничког, научно-образовног, спортског и документарног програма, уз примјену високих стандарда професионалне етике и квалитета, ради на испуњавању демократских социјалних и културних потреба црногорског друштва и гарантује плурализам, културну, вјерску, националну и другу разноликост равноправност.

 

Други програм обраћа се, такође, најширем аудиторијуму, али са задатком да пружи више информација и садржаја млађим гледаоцима. Популаризација спорта, здравих стилова живота, забава и његовање домаћих аутора, стваралаца и талената из свих области - задаци су, спортске, забавне, филмске и редакције програма за младе редакција овог канала.

 

Сателитски програм мост је између матице државе и дијаспоре и представља компилацију одабраних садржаја Првог и Другог програма.

Настојеци да буде актуелан, предност се даје вијестима, пословним и другим информацијама које интересују наше грађане ван граница Црне Горе. Задатак сателитског програма је да дијаспори пружи вјеродостојну слику свега онога шта се дешава у земљи, да укаже на могућности повратка, да припрема посебне емисије из области културе, свијета бизниса.

 

 

 

МУЛТИМЕДИЈАЛНИ ЦЕНТАР

 

Најмлађи медији националног јавног сервиса, од четвртог фебруара 2013. из сајта прераста у мултимедијалну платформу. Под мотом “Све о свему,” на модеран и изоштрен начин третира све теме од јавног и друштвеног интереса.

Обједињује Радио, Телевизију, социјалне мреже и нуди интерактивну комуникацију.

Портал је и форум за размјену мишљења, прикупљане вијести и обавјештења, а путем ливе стриме продукције Радија и Телевизије, презентација је  РТЦГ.

 

 

 

ПРОГРАМСКИ АРХИВ

 

РТЦГ располаже вриједним архивским благом у којем је сабран вишедеценијски учинак генерација радијских и телевизијских стваралаца. У нашој програмској ризници чувају се вјеродостојна свједочанства о друштвеној, политичкој, културној и спортској историји Црне Горе, као немјерљиво вриједна оставштина за будућност.