RTCG JE MEDIJSKI JAVNI SERVIS EVROPSKE CRNE GORE

  

Hroničar događaja, vjerodostojan svjedok, prozor u svijet, kulturna riznica, čuvar pamćenja nacije i države, njen arhiv i trezor, saveznik Crne Gore na evropskom putu.

 

 

Objektivnim informisanjem i afirmisanjem univerzalnih normi, obrazovanjem i podsjećanjem, kritičkim razmišljanjem -  posredstvom radija, televizije i interneta, RTCG ostvaruje svoju osnovnu ulogu - pružanje javnih radiodifuznih usluga.

 

Ustav i Zakon o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore obezbjeđuju institucionalnu, uređivačku i finansijsku nezavisnost javnom servisu.

 

Osnivač RTCG je Skupština Crne Gore, a prava u ime osnivača zastupa Savjet RTCG , u skladu sa Zakonom.

Ostvarivanje osnovne djelatnosti RTCG zasniva se na opštim principima javne radiodifuzije, univerzalnost, raznolikost, nezavisnost i prepoznatljivost.

 

Poštujući standarde otvorenog društva po kojima su građani Crne Gore građani Evrope, RTCG u skladu sa ciljevima i programskim principima:

 

- nepristrasno, objektivno i blagovremeno informiše o unutrašnjim i vanjskim događajima i prilikama;

- afirmiše domaću kulturu i stvaraoce proizvodnjom kulturnih, obrazovnih, naučnih, sportskih i zabavnih emisija;

- forum je za slobodno izražavanje različitih, mišljenja, stavova i ideja;

- brine o đeci i mladima, manjinama i osjetljivim kategorijma društva;

- njeguje crnogorski nacionalni i kulturni identitet, kulturni i etnički identitet manjinskih naroda, evropsko kulturno nasljeđe i kulturnu raznolikost;

- podstiče razvoj i unapređivanje domokratije i promoviše i podržava vrijednosti građanskog društva;

- obezbjeđuje produkciju i predstavljanje crnogorskih, kinematografskih audio-vizuelnih đela;

- doprinosi ugledu Crne Gore u svijetu

 

Prava osnivača u ime države zastupa Savjet RTCG, u skladu sa Zakonom. Pored Savjeta, Radio Televizijom Crne Gore upravljaju generalni direktor RTCG.

 

 

Osim Televizije i Radija, RTCG ima i portal i Programski arhiv - riznicu audiovizuelnih ostvarenja.

 

RTCG je članica EBU -  Evropske radiodifuzne unije - najveće asocijacije  nacionalnih medijskih organizacija na svijetu sa 74 člana u 56 evropskih zemalja i 35 pridruženih članica širom svijeta.

  

RTCG je odgovorna javnosti.

                       

 

 

RADIO

 

Najstariji mediji u sastavu RTCG, Radio od 1944. informiše, edukuje, obrazuje i zabavlja. Proizvodi visokokvalitetan program na talasima Prvog programa i Drugog programa -  Radija 98

 

Prvi program Radija Crne Gore - program sa najširim usmjerenjem. Tačnost i pravovremenost u informisanju, puna pažnja neupitnim vrijednostima u kulturnom i umjetničkom autorstvu, uz afirmaciju savremenog izraza i domaćih stvaralaca, programske su odrednice ovog kanala.

Drugi program Radija Crne Gore – Radio 98  je govorno - muzički program sa ležernijim pristupom obradi javnih sadržaja. Karakteriše ga informativnost, ozbiljnost pristupa, stručnost, pažljiv odnos prema svim slušaocima.  Odlika  programa je probran izbor savremene, pop, rock, džeza i alternativne muzike.

 

 

TELEVIZIJA

 

Od maja 1964. godine, kada se Radiju pridružio i televizijski centar, pod zajedničkim krovom u glavnom gradu Crne Gore počinje paralelni život dva medija u jedinstvenom medijskom sistemu sa univerzalnom misijom - da informišu, obrazuju i zabave.

 

TVCG danas programske ciljeve - zaštitu javnog interesa - nepristrasno i blagovremeno informisanje, unaprjeđivanje i podsticanje kreativnosti, društvenog dijaloga, pluralizma mišljenja i ideja, afirmisanja nauke, sporta, umjetnosti, zdravlja i ekologije; ostvaruje preko tri kanala:

 

Prvi program kreiran je da bude vodič najširem gledalačkom auditorijumu, njegov dnevni informativni servis i žurnal kulture i nauke. Proizvodnjom informativnog, kulturno-umjetničkog, naučno-obrazovnog, sportskog i dokumentarnog programa, uz primjenu visokih standarda profesionalne etike i kvaliteta, radi na ispunjavanju demokratskih socijalnih i kulturnih potreba crnogorskog društva i garantuje pluralizam, kulturnu, vjersku, nacionalnu i drugu raznolikost ravnopravnost.

 

Drugi program obraća se, takođe, najširem auditorijumu, ali sa zadatkom da pruži više informacija i sadržaja mlađim gledaocima. Popularizacija sporta, zdravih stilova života, zabava i njegovanje domaćih autora, stvaralaca i talenata iz svih oblasti - zadaci su, sportske, zabavne, filmske i redakcije programa za mlade redakcija ovog kanala.

 

Satelitski program most je između matice države i dijaspore i predstavlja kompilaciju odabranih sadržaja Prvog i Drugog programa.

Nastojeci da bude aktuelan, prednost se daje vijestima, poslovnim i drugim informacijama koje interesuju naše građane van granica Crne Gore. Zadatak satelitskog programa je da dijaspori pruži vjerodostojnu sliku svega onoga šta se dešava u zemlji, da ukaže na mogućnosti povratka, da priprema posebne emisije iz oblasti kulture, svijeta biznisa.

 

 

 

ONLINE MEDIJI

 

Najmlađi mediji nacionalnog javnog servisa, od četvrtog februara 2013. iz sajta prerasta u multimedijalnu platformu. Pod motom “Sve o svemu,” na moderan i izoštren način tretira sve teme od javnog i društvenog interesa.

Objedinjuje Radio, Televiziju, društvene mreže i nudi interaktivnu komunikaciju.

Portal je i forum za razmjenu mišljenja, prikupljane vijesti i obavještenja, a putem svih online kanala Radija i Televizije, prezentacija je  RTCG.

 

 

 

PROGRAMSKI ARHIV

 

RTCG raspolaže vrijednim arhivskim blagom u kojem je sabran višedecenijski učinak generacija radijskih i televizijskih stvaralaca. U našoj programskoj riznici čuvaju se vjerodostojna svjedočanstva o društvenoj, političkoj, kulturnoj i sportskoj istoriji Crne Gore, kao nemjerljivo vrijedna ostavština za budućnost.