Ombudsman za prava gledalaca i slušalaca nezavisan je institut Radio Televizije Crne Gore.

Bavi se mišljenjima, pritužbama, pitanjima i sugestijama gledalaca, slušalaca, čitalaca i korisnika programskih sadržaja javne radio -televizije. Omogućava da se kreatori programa pridržavaju profesionalnih kriterijuma i standarda, kao i svih širih regulatornih normi, koje ih obavezuju da pripreme kvalitetan, profesionalan, nepristrasan i profesionalan program. Ombudsman je saveznik javnosti i đeluje kao most između javnosti i javne institucije, pa teži javnosti i transparentnosti u radu institucije, posreduje i pokreće interne rasprave. Na osnovu pritužbi gledalaca, slušalaca, čitalaca i korisnika, ili samoinicijativno, predlaže otklanjanje mogućih nepravilnosti i predlaže mjere za poboljšanje situacije.

 

Cilj aktivnosti Ombudsmana je pružanje kvalitetnih usluga i programa RTCG, a načela njegovog rada su nezavisnost, nepristrasnost, povjerljivost, kredibilitet i pristupačnost.

Iako Ombudsman prvenstveno štiti interese javnosti, on štiti i interese novinara, drugih kreatora sadržaja i pružalaca usluga argumentujući protiv napada, uvreda i neosnovanih kritika.

 

Imenovanje Ombudsmana definisano je Zakonom o Javnom emiteru.

Nadležnosti Ombudsmana određene su Statutom RTCG.

Ombudsman za prava gledalaca i slušalaca, Danijela Popović.

 

 

KONTAKT:

 

Ombudsman  RTCG (za prava gledalaca i slušalaca)

Bulevar Revolucije, 11

81000 Podgorica

 

E-mail: ombudsman@rtcg.me