Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dženana Kuč [ Dnevnik TVCG ]

12. 08. 2024. 20:08 >> 20:20
2
Čitaj mi:

PROTEST U ROŽAJAMA

Deponija ugrožava zdravlje, ako država ne reaguje dolaze sa šatorima u Podgoricu

Još jedna blokada magistrale u Rožajama, ali su drvoprerađivače sa sjevera danas zamijenili ekoaktivisti koji traže sanaciju i zatvaranje divlje deponija - Mostina.

Sa zahtjevom da se privremeno odlagalište otpada Mosti na pod hitno zatvori, grupa građana blokirala je danas saobraćaj na magistralnom putu na izlazu iz Rožaja.

Na odlagalištu su često aktivni požari, a dim koji se širi, ugrožava zdravlje mještana velikog broja okolnih sela.

Kako je kazao Elvis Murić, organizator protesta, zbog deponije se ni vrt ne može posaditi.

"Ja ne smijem ništa da koristim od tih plodova, niti da dajem svojoj djeci, jer su proizvodi toksični", smatra Murić.  

Okupljeni mještani tvrde da rožajsko komunalno preduzeće ne radi u skladu sa propisima koji prate odlaganje otpada. Kako tvrde, preduzeće aktivira mehanizaciju tek nakon što se zakaže protest.

"Kad najavimo protest to isto komunalno preduzeće dan prije protesta angažuje vozila i cistijerne za gašenje ove deponije", tvrdi Murić. 

Sa druge strane Nazim Daci, direktor Komunalnog preduzeća u Rožajama tvrdi da preduzeće radi na tome da deponija bude sanirana i ugašena.

"Postavili smo dvije kamere i video nadzor, a radimo od 8 do 20 časova", kazao je on. 

Iz nevladinog sektora poručuju da se u rješavanje ovog pitanja mora uključiti država. Senad Pepić iz NVO “Eko gard” poručuje da se država mora uključiti u rješavanje ovog problema.

"Jutros je i predata tužba protiv Komunalnog preduzeća, Ministarstva ekologije i Agencije za zaštitu životne sredine zbog kršenja zakona o upravljanju otpadom", ukazao je on. 

Polučasovni prekid saobraćaja i protest organizovan je već treći put za redom na istom mjestu, a ukoliko se ne postigne dogovor, naredni će prema najavama biti u Podgorici.

"Primorani smo da organizujemo jedno šatorsko naselje ispred Ministarstva ekologije", zaključio je Murić.

Okupljenim građanima pružili su podršku čelnici rožajske lokalne uprave, te predstavnici skoro svih političkih partija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније