Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

12. 08. 2024. 11:01 >> 11:04
1
Čitaj mi:

DOKUMENT EK

"Nedostatak pravosnažnih presuda doprinosi percepciji nekažnjivosti korupcije"

U Crnoj Gori bilas rezultata istraga i krivičnog gonjenja u slučajevima korupcije na visokom nivou je stabilan ali nedostatak suđenja i konačnih odluka doprinosi percepciji nekažnjivosti, navodi se u dokumentu Evropske komisije (EK) o nedavnom izvještaju o vladavini prava u EU. 

Evropska komisija je povodom nedavnom izvještaja o vladavini prava dostavila dokument Evropskom parlamentu, Savjetu EU, Evropskom ekonomskom i socijalnom komitetu i Komitetu regiona. 

Kako se naglašava, u Crnoj Gori su istaknuti nedostaci specijalizovanih službi za borbu protiv korupcije. Novinari se suočavaju sa čestim odbijanjem javnih organa da objave informacije a informacije o svim plaćanjima javnog sektora medijima, uključujući i institucionalno oglašavanje, su ograničene.

"Zemlje u procesu proširenja rade na usklađivanju svojih zakona sa pravnom tekovinom EU. U Crnoj Gori su zakonske odredbe o zaštiti uzbunjivača izmijenjene u cilju usklađivanja sa pravnim tekovinama EU. Iako brojne institucije imaju posebne kodekse ponašanja, Vladin kodeks je neefikasan, jer se čeka usvajanje zakona sa disciplinskim kaznama", naglašava se.

Dodaje se da su značajna kašnjenja u imenovanju sudija imala ozbiljan uticaj na pravosudni sistem, iako je sada ostalo da se imenuje samo predsjednik Vrhovnog suda.

"Revidiran je pravni okvir koji garantuje nezavisnost i nepristrasnost pravosudnog sistema", piše u dokumentu EK.

Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija sada učestvuju u Izvještaju o vladavini prava i Mreži kontaktnih tačaka EU za vladavinu prava, odražavajući napredak postignut u njihovom procesu pristupanja ili napredak u pogledu njihovog nivoa pripremljenosti za vladavinu prava, objašnjava se. 

U dokumentu se ističe kako je vladavina prava suštinska garancija za dobro funkcionisanje naših demokratija, zaštitu prava pojedinca, a samim tim i za vitalnost i prosperitet naših društava i ekonomija.

"Vladavina prava, demokratija i osnovna prava su osnova za rad Evropske unije na njegovanju mira, prosperiteta, konkurentnosti, socijalne kohezije i stabilnosti širom kontinenta i širom svijeta. Tokom proteklih pet godina, Komisija je radila na izgradnji arhitekture vladavine prava kako bi pomogla u suprotstavljanju riziku koji nedostatak vladavine prava predstavlja za pojedine države članice, i za EU ​​u cjelini. Cilj je bio da se promoviše kultura vladavine prava, da se spreči pojava ili produbljivanje problema vladavine prava i da se efikasno odgovori na ozbiljne i stalne izazove na nivou EU", ocijenjeno je u dokumentu. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније