Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nena Drašković [ Radio Crne Gore ]

12. 08. 2024. 14:47 >> 14:50
Čitaj mi:

U SUSRET SJEDNICI SKUPŠTINE

Čarapić: Usvajanje zakona u javnom interesu; Mugoša: Politička bahatost većine

Zakazivanje vanrednih zasijedanja Skupštine za 16. avgust mimo dogovora Kolegijuma i sa setom zakona koji nijesu prošli javnu raspravu govori o političkoj bahatosti vladajuće većine, smatraju u opoziciji. Međutim, iz vlasti odgovaraju da je sve urađeno u skladu sa poslovnikom, te da je upravo u javnom interesu da se set važnih zakona usvoji u avgustu.

Iz NVO sektora, pak, kažu da je interes građana da se ti akti pretresu tokom septembra kada je učešće javnosti veće.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša smatra da zakazivanje dvije vanredne sjednice sa 12 tačaka dnevnog reda u istom danu pokazuje po ko zna koji put jednu vrstu političke bahatosti parlamentarne većine.

"Ovog puta i proširene sa najnovim konstituentom te većine. Dogovor je bio da sjednica bude tokom posljednje sedmice avgusta i ne da bude ovakav dnevni red", tvrdi Mugoša. 

Da nije u pitanju bahatost već da su sjednice sazvane shodno poslovniku, tvrdi Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa Sad.

Pojašnjava da predlagači određuju i dnevni red i datum održavanja.

"Sjednica Skupštine koja se održava 16. avgusta predstavlja vanredno sazivanje Skupštine i ona je sazvana na osnovu predloga poslanika parlamentarne većine i Vlade Crne Gore. Dakle, za tu sjednicu važe pravila koja se tiču vanrednog sazivanja, što znači da se ne mora zakazivati kolegijum u Skupštini na kom će se dogovarati dnevni red", poručio je Čarapić u izjavi za Radio Crne Gore.

Međutim, Mugoša kaže da se sistemski zakoni ne mogu predlagati na taj način i bez javne rasprave.

"I to zakoni koji se tiču i raspolaganja državnom imovinom, i formiranja novog državnog subjekta, takođe i zakona kojima se pravi izuzetci u dilu javnih nabavki za zapošljavanje od standardnih zakona, definicijnih procedura i drugo, u zaista nepristojno uvođenje novih rukovodećih pozicija u Skupštini, pokazuje ponovu svu besmislenost konstantnog besomučnog ponavljanja floskula većine o njihovom evropskom karakteru", ocijenio je on. 

Čarapić, sa druge strane, ukazuje da se zakoni nijesu stigli raspraviti u redovnom zasedanju.

"Stoga smo odlučili da u avgustu radimo i završimo taj posao, jer smatramo da je to od javnog značaja", pojasnio je Čarapić.

Takođe, iz DPS-a su ocijenili da je cilj vladajuće koalicije da se pripremi teren za što duži opstanak na vlasti.

Prema riječima direktorkke Akcije za socijalnu pravdu Ines Mrdovć, planira se da se na račun građana usvoje zakoni kojima će potrošači, kako tvrdi, ponovo subvencionirati milionske biznise.

"Vlada treba da povuče predlog, odnosno da traži da se o tim zakonima raspravlja tek na jesen", zaključila je ona. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније