Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aleksandra Jovančević, TVCG

13. 08. 2024. 19:47 >> 20:30
Čitaj mi:

POLITIČKA KRIZA

Berane na korak do prinudne uprave, Budva pred novim izborima

U više crnogorskih gradova vlast je u krizi. Berane već dva mjeseca nema predsjednika Opštine, a Skupština ignoriše svoje nadležnosti. U Budvi i Andrijevici još bez dogovora oko formiranja većine. Svi zajedno približavaju se novim ili prijevremenim izborima.

Opština Berane bez predsjednika, Skupština bez ideje kako da se riješi pravna zavrzlama u koju su se upleli. U opozicionom SNP-u ipak vjeruju da za nastalu situaciju nisu krivi odbornici.

“Zapali smo u takozvani šavnički sindrom, znači zakon je nedorečen, vlada je dosta neodlučna i zbog toga se nalazimo tu gdje jesam. Sad šta se dešava nije do nas odbornika, to je već na vladi, svi rokovi su istekli 3. avgusta”, kaže Vidoje Rmuš šef Odborničkog kluba SNP Berane.

Odbornici beranske većine s jedne strane skidaju sa sebe odgovornost dok iz opozicije upiru prstom u njih jer su se oglušile u naredu Ministarstva javne uprave da Skupština glasovima trećine odbornika skrati mandat Skupštini opštine kako bi se raspisali izbori.

“Što se tiče poziva za sjednicu nije ih bilo, a od Vlade očekujemo da u najskorijem roku zakaže sjednicu Vlade na kojoj će ovu agoniju u Beranama skratiti i uvesti prinudnu upravu”, navodi Branislav Jokić iz DPS-a.

“Očigledno da nije bilo dogovora i nismo imali dovoljno broj potpisa odbornika za skrećenje mandata Skupštine opštine Berane, tako da se nadam po najavi Vlade da će na ovoj sjednici koja je planirana za četvrtak da Vlada skrati mandat Skupštine opštine Berane”, ističe Vida Ivanović iz NSD.

Da je sudbina Berana u rukama vlade potvrđuju iz Ministarstva javne uprave ukoliko Skupština opštine ne uvaži njihov zahtjev i sama skrati mandatu.

“Nije donijeta odluka, odnosno sami odbornici nisu podnijeli inicijativu za skrećenje mandata Skupštini opštine i Ministarstvo javne uprave će predložiti Vladi da Vlada podnese predlog za skrećenje mandata u toj opštini. Mi moramo poštovati zakonske i ustavne rokove i u tom slučaju mora prateći rok od šest mjeseci da se ne vrše funkcija od strane organa lokalne samouprave ili Skupštine opštine ili predsjednika opštine da bi Vlada mogla da reaguje”, pojašnjava Nina Blažić iz Ministarstva javne uprave.

U Budvije situacija malo jasnija. Nakon izbora nikako da se okupi većina koja bi formirala vlast. 17. avgusta ističe rok da odbornici izaberu predsjednika Skupštine opštine.

“Ukoliko se to ne desi onda imamo pred nama još jedan izborni ciklus u toj opštini iz razloga što će u tom slučaju predsjednik Crne Gore raspisati izbor u toj opštini”, navodi Blažić.

Da je Budva bliža novim izborima nego dogovoru smatra i bivši predsjednik Skupštine opštine Veselin Marković.

Osuđuje ponašanje političkih aktera u Budvi, jer su ljudi kojima su Budvani dali povjerenje doveli metropolu turizma u nezavidan položaj.

“Meni se čini da je neodgovornost jedna riječ koja bi najbolje pokazala to što većina političkih subjeka danas demonstrira u Budviji. U svakoj varijanti interes građana mora biti prvi interes. Termini su već pri kraju i najbliže smo zakazivanju novih izbora. Iako rokovi koje imamo koji su jako kratki čine da se dogovori mnogo brže mogu postići”, kaže Marković.

A vrijeme polako ističe i političkim subjektima u Andrijevici koji imaju rok do 16. septembra da se dogovore oko podijele vlasti i konstituišu gradsku skupštinu.

Sve političke nedoumice u opštinama koje nije predvidio prethodni trebalo bi da riješi novi zakon o lokalnim samoupravama koji će biti spreman do kraja godine najavljuju iz Ministarstva javne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније