Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

12. 08. 2024. 12:39 >> 12:40
Čitaj mi:

PODGORIČKI IZBORI

Kandidature najavili Kadić i Milović, ostali još pregovaraju

Nešto više od mjesec i po dana do podgoričkih izbora, kandidature za gradonačelnika javno su zasad istakli Vuk Kadić i Andrej Milović. Kako će drugi akteri nastupiti i ko će biti njihovi kandidati, još nije poznato, jer se o tome i dalje pregovara.

Kako će nastupiti Pokret Evropa sad, savez "Za budućnost Podgorice" i Demokratska Crna Gora, još nije poznato. Naši izvori kažu da se razgovaralo o mogućem širem predizbornom savezu, te da je u opticaju i nekoliko drugih varijanti, ali finalnog dogovora još nema. 

Da će Pokret za Podgoricu, blizak predsjedniku države Jakovu Milatoviću nastupiti sa URA i Pokretom za promjene, potvrdila je nedavno za Radio Crne Gore bivša poslanica i potpredsjednica Pokreta za promjene Branka Bošnjak. Pojašnjava da je načelno postignut dogovor, ali ne i oko zajedničkog nosioca liste.

Postoje najave da će DPS Crne Gore nastupiti samostalno, a da je nosilac liste Nermin Abdić.

Izvjestan je samostalan nastup Evropskog saveza (SDP, SD, LPCG) a nosilac liste biće Boris Mugoša.

Ostaje i da se vidi kakva će biti odluka Bošnjačke stranke. 

Da će izaći na lokalne izbore u Podgorici najavio je i Albanski forum. Naveli su da će to uraditi samostalno kroz korišćenje afirmativne akcije ili u koaliciji gdje već od dva subjekta imaju poziv za razgovor, a o čemu će se opredijeliti u narednom periodu. 

Konkretna potvrda učešća stigla je od Andreja Milovića, bivšeg ministra pravde koji je najavio da će predvoditi svoju listu. Takođe i od Vuka Kadića, kandidata za gradonačelnika u ime Pokreta "Naprijed". Saopšteno je da će i Pokret Preokret nastupiti samostalno na lokalnim izborima u Podgorici. Učešće najavljuje i Stranka evropskog progresa. 

Pravo glasa u Podgorici ima 145.908 građana, što je za 1.813 više u odnosu na broj birača u biračkom spisku u toj opštini po kome su održani izbori 11. juna prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Broj birača u biračkom spisku po kome su održani prethodni izbori bio 144.095.

"Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u Glavnom gradu Podgorica na dan 27. jul je 145.908“, rekli su iz MUP-a.

Univerzitetski profesor Marko Begović za naš portal kaže da podgorički izbori dolaze u vrijeme možda najvećeg nepovjerenja građana u politički sistem, konkretno u političke organizacije.

"Kada se pogleda učinak organa lokalne samouprave u Podgorici, posebno Agencije za izgradnju i razvoj, Agencije za upravljanje zaštićenim područjima, Zelenila, Službe zaštite i spašavanja, ali brojnih sekretarijata u sastavu, jasno se mogu identifikovati sljedeće slabosti. Kontinuitet prakse prethodnih vlasti, posebno u vezi sa neadekvatnim upravljanjem javnog prostora i zaštitom životne sredine, jer i dalje dominira investitorski urbanizam i nesposobnost da se najvredniji djelovi Podgorice zaštite. Prethodno ne bi trebalo da čudi, jer postojeća politička ponuda nije spremna preuzeti odgovornost za stanje u gradskoj upravi, dok klijentelizam i nepotizam nijesu suzbijeni", izjavio je Begović.

Nijesu sprovedene odgovarajuće funkcionalne analize sekretarijata kako bi se pristupilo neophodnim procesima racionalizacije, optimizacije i profesionalizacije lokalne samouprave, dodaje.

"Svakako ima i dobrih poteza, kao što je uvođenje vještačke inteligencije čime se potencijalno olakšava pristup ključnim informacijama, ali pošto feudalno-partijski oligopoli dominiraju, nije moguće postići potrebnu koherentnost jedinica u sastavu lokalne samouprave. Imajući u vidu izloženo, procenat apstinenata iako ne bi trebalo da čudi je veoma zabrinjavajući. Prethodno posebno jer formalno novi politički subjekti poput Stranke evropskog progresa nijesu ništa drugo neko kontinuitet klijentelističkih grupacija, iz razloga što partitokratija predstavlja osnovnu privrednu djelatnost, pa zato i dominira partijska reprodukcija. Drugo, vjerujem da neće dominirati lokalne teme, sem uvijena demagogija uz odsustvo principijelnog i zrelog djelovanja. Takođe, primjetno je sužen javni prostor jer su odnosi bitno polarizovani uz štetno djelovanje medija povezanih sa komšilukom sa namjerom da se Crna Gora predstavim neuspjelom državom", predočio je Begović. 

Kako kaže, u ovako fragmentisanim političkim odnosima, Podgorici je potrebna prvenstveno lokalna politička inicijativa koja bi bila fokusirana na realne i životne probleme.

"Kao i kandidovanje održivih i dugoročnih rješenja", zaključio je Begović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније