Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Nuba ]

13. 08. 2024. 23:00 >> 23:00
Čitaj mi:

njemački ekonomski institut

Njemačka uplatila više novca nego što je potrošila

Njemačka je prošle godine u budžet Evropske unije (EU) uplatila znatno više nego što je iz njega potrošila, saopštio je njemački ekonomski institut koji je analizirao podatke Evropske komisije.

U budžet EU, Njemačka je prošle godine uplatila oko 17,4 milijarde EUR više nego što je primila, što je čini najvećim neto davaocem doprinosa. Godinu ranije je dala 19,7 milijardi EUR.

Na drugom mjestu je Francuska, koja je prošle godine uplatila skoro devet milijardi EUR više nego što je iz budžeta EU povukla. Na trećem mjestu je Italija, sa neto doprinosom od oko 4,5 milijardi EUR, prenose Nezavisne novine.

Najveći neto primalac u prošloj godini, kao i prethodne, bila je Poljska sa 8,2 milijarde EUR. Iza nje su Rumunija sa šest milijardi EUR i Mađarska sa 4,6 milijardi EUR.

Kada se pogledaju neto plaćanja po stanovniku, procjena pokazuje da je Irska na vrhu sa 236 EUR. U Njemačkoj su isplate iznosile 206 EUR po stanovniku.

Budžet Unije je u prošloj godini iznosio 173,1 milijardu EUR. Od toga je 143,4 milijarde EUR otišlo državama članicama.

Pored toga, bilo je sredstava iz evropskog fonda za oporavak od pandemije od 66,1 milijardu EUR, od čega su 64,6 milijardi EUR iskoristile članice.

Kao najveći neto finansijer Unije, Njemačka obezbjeđuje skoro četvrtinu sredstava. Njemačka vlada istovremeno naglašava da Njemačka takođe ima više koristi od unutrašnjeg tržišta EU nego bilo koja druga članica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније