Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.V.

12. 08. 2024. 14:54 >> 15:02
1
Čitaj mi:

ODLUKA

Socijalni savjet glasao za Evropu sad 2 sa 17 glasova

Socijalni savjet glasao je za Evropu sad 2 sa većinom od 17 glasova, saoopšteno je našem portalu.

Kako saznajemo, od 24 člana glasalo je 22. Od toga, 17 za, četiri protiv i jedan uzdržani. 

Crnogorski premijer Milojko Spajić kazao je ranije, obrazlažući Fiskalnu strategiju, da taj dokument predstavlja ne samo u ime Vlade nego i u ime cijele skupštinske većine, te da se Program Evropa sad 2 odnosi na oko 300.000 zaposlenih u Crnoj Gori.

“Minimalna zarada od 450 eura biće povećana na 600 eura za zaposlene koji imaju završenu srednju školu , odnosno na 800 eura za one koji imaju visoku školsku spremu”, rekao je Spajić, dodajući da će zarade u Crnoj Gori biti povećane od oktobra.

Spajić je kazao da će “neto zarada u Crnoj Gori biti na najnvišem nivou u region”.

“Zaposleni će biti zadovoljni, jer neto zarade, koje primaju su najveće, a poslodavci će imati najniže opterećenje na rad. Smanjenje poreskog opterećenja na zarade, kao glavnog fiksnog troška za poslodavca, ostvaruje se kroz niže doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Doprinosi za PIO na teret zaposlenog sa 15 procenata na 10 odsto. Doprinosi za PIO na teret poslodavca sa 5,5 procenata na 0 odsto", naveo je Spajić.

Premijer Spajić tvrdi da “nijedan euro budućeg zaduženja neće ići prema mjerama koje su predviđene programom Evropa sad 2”.

"Svaki euro će ići za infrastrukturne projekte, ili za otplatu starog duga”, naveo je Spajić.

Na konferenciji Vlade, na kojoj je predstavljena Fiskalna strategija, takođe, saopšteno je da nema povećanja osnovne stope PDV-a, te da ona ostaje 21 odsto.

Spajić je saopštio i da Fond penzijskog i invalidskog osiguranja neće biti ukinut.

Objašnjeno je da će penzije, koje su iznad sadašnje minimalne penzije od 450 eura, od januara 2025. godine biti veće 50 do 60 eura, u zavisnosti od inflacije koja bude na kraju godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније