Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Goran Radević

05. 09. 2024. 17:12 >> 19:58
Čitaj mi:

"SOKOLI" SLETJELI U REJKJAVIK

Avantura na Islandu počela sa vjetrom i 20 stepeni nižom temperaturom

Iz ljeta u zimu - naši fudbaleri nakon prijatnog petočasovnog čarter leta stigli su u Rejkjavik, gdje ih je dočekao jak vjetar i 20 stepeni niža temperatura nego u Podgorici.

Imaće kapiten Jovetić (zbog bola u tetivi nije sinoć trenirao s ekipom, nego u teretani) Marušić, Vešović i saigrači, tačno 30 sati da se adaptiraju na zimske uslove u glavnom gradu Islanda, sa čijom selekcijom će na startu četvrtog izdanja Lige nacija da odigraju prvi međusobni meč za bodove. Prije 12 godina pobijedili smo Islanđane u prijateljskom duelu pod Goricom 2-1, dvostruki strijelac bio je Stevan Jovetić.

Nakon pobjeda protiv Bjelorusije i Sjeverne Makedonije, i poraza od Belgije i Gruzije u kontrolnim utakmicama, biće ovo i prvi takmičarski meč sa Crnom Gorom, trenutno 73. reprezentacijom na FIFA listi, za selektora Roberta Prosinečkog. Svi planovi i zamisli, koje je popularni Žuti uigravao u martu i junu, poremetile su povrede.

Nastupićemo bez standardnog tandema centralnih bekova Savić-Vujačić i ključnih veznih igrača, Jankovića i Kuča, izostaće i Marko Bakić i Adžić. Šansu u veznom redu čekaju povratnici u nacionalni tim poslije dvije i po godine Eraković i Vukotić, obojica standardni u Omoniji i Boavisti, plejmejker Budućnosti Brnović i Jovović, koji igra odlično u dresu uzbekistanske Sogdiane. Očekuje se da štoperske pozicije zauzmu Rubežić, čiji Aberdin je sa Seltikom na vrhu tabele škotskog prvenstva nakon četiri kola, i Tući, koji se u završnici južnokorejskog šampionata sa Gangvonom bori za titulu.

"Analizirali smo Island, dobro smo upoznati sa njihovim kvalitetima. Igraju čvrsto i agresivno, često i dugim loptama. Spremni smo da im se suprostavimo, mada imamo dosta problema sa povredama. Možemo da se nadigravamo i ostvarimo pobjedu u Rejkjaviku", optimista je Marko Tući, nekadašnji defanzivac Dečića, Podgorice i Jezera.

Na našu sreću ni protivnik neće nastupiti u najjačem sastavu. Povrijeđen je najopasniji napadač ribara, Albert Gudmundson iz Fiorentine, proljetos strijelac het-trika u polufinalu baraža protiv Izraela, i pogotka u porazu od Ukrajinaca 2-1 u finalu doigravanja za plasman na Evropsko prvenstvo. Još četvorica potencijalnih startera-supertalentovano krilo Lila Haraldson, štoper Panatinaikosa Ingason, vezista Ajaksa Hlinson i univerzalac Bjarkason iz Venecije, nijesu na raspolaganju sedamdesetjednogodišnjem selektoru Ageu Hareideu. Vremešni Norvežanin, koji je sa Dancima od 2016-e do 2020-e imao niz od čak 34 meča bez poraza, nije pozvao kapitena Arona Gunarsona, a poslije godinu odsustva poziv je dobio nekadašnji as Totenhema i Evertona, sada jedini član reprezentacije iz domaće lige, Gilfi Sigurdson.

Bez obzira što se Vikingur plasirao u Ligu konferencija, nijedan igrač aktuelnog prvaka Islanda, baš kao ni prošlogodišnjeg šampiona Brejdablika, koji je dva ljeta zaredom eliminisao Budućnost, nije na Hareidovom spisku.

Sa ubojitim Torsteinsonom, talentovanim mladim napadačima Oskarsonom iz Real Sosijedada i Gudjonsenom iz Genta, i trilingom asova- Sigurdson, Traustason, Berg Gudmundson, koji su učestvovali na Evropskom prvenstvu 2016-e i Mundijalu 2018-e, Island jeste selekcija za respekt, ali i tim koji ima ranjivu odbranu i sa kojim i naša oslabljena reprezentacija može da igra ravnopravan meč.

Zanimljivo je da Islanđani, koji su 71. na FIfinoj rang listi, još nemaju pobjedu u ovom takmičenju, a dva puta su preko Lige nacija došli do baraža za plasman na šampionat kontinenta, i zato dobro znaju vrijednost svakog boda i gola u najmlađem Uefinom takmičenju, koje donosi i četiri mjesta za naredni mundijalski baraž.

"Bez obzira na povrede nekoliko bitnih igrača, očekujem da uz pomoć naših sjajnih navijača počnemo pobjedom ovo takmičenje, koje nam je mnogo značilo u prethodnom periodu i koje omože da nam donese alternativni put do plasmana na Svjetsko prvenstvo ", kazao je centarfor Andri Gudjonsen, sin legendarnog napadača Čelsija i Barselone, Ejdura Gudjonsena.

Očekuje se da stadion Laugardalsvolur kapaciteta 9.500 mjesta, na kojem su prije godinu u kvalifikacijama pobijedili BiH 1-0 i remizirali sa Luksembrurgom 1-1, bude ispunjen do posljednjeg mjesta.

Sudiće tridesetdvogodišnji Vili Delažo, jedan od perspektivnijih evropskih arbitara, koji je sa samo 25 godina, kao najmlađi debitant, počeo da dijeli pravdu u prvoj ligi Francuske.

Utakmica Island-Crna Gora igra se u petak od 20 sati i 45 minuta, uz prenos na drugom programu TVCG i specijalnu emisiju koja će početi 45 minuta ranije. U istom terminu u Kardifu će se sastati Vels i Turska, Velšani su naš rival u drugom kolu u ponedjeljak u Nikšiću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније