Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

03. 09. 2024. 15:51 >> 15:54
Čitaj mi:

Skener protivnika "hrabrih sokolova":

Island - tipična skandinavska ekipa sa motom "tim ispred pojedinca"

Fudbaleri Crne Gore počinju novo poglavlje našeg fudbala na skoro 5.000 kilometara od Podgorice u Rejkjaviku, u petak 6. septembra protiv Islanda.

Novi selektor Robert Prosinečki, nakon dva ciklusa prijateljskih utakmica imaće svoju prvu zvaničnu premijeru na stadionu "Laugardalšvolur".

I dok je Prosinečki najavio da naši momci idu na Island ne da se brane nego da se nadigravaju, i pored velikih kadrovskih problema, na samom Islandu takođe očekuju dobro izdanje svojim izabranika popularnih "strakarnir okara" ("naši momci" prevod).

O PROTIVNIKU

Island je postao svjetski fudbalski hit na EURU 2016. godine, kada su prvo u kvalifikacijama oba puta dobili Holandiju (aktuelne bronzane sa Mundijala 2014.), u Rejkjaviku je razbijena i Turska 3:0, a pobrinuli su se da ne budu samo iznenđanje kvalifikacija.

U grupi F, nakon remija sa Holandijom i Portugalom, Arnor Traustason je pogodio u 94. minutu za 2:1 protiv Austrije i tako svoj tim poveo u nokaut fazu.

Ponovo im niko nije davao previše šanse protiv Engleske, pogotovo nakon što je Vejn Runi iskoristio penal već u 4. minutu, ali samo dva minuta kasnije Ragnar Sigurdson je pogodio za 1:1, a u 18. minutu Kolbein Sigborson je napravio preokret. Očekivalo se da će Engleska uspjeti da preokrene do kraja, ali to se nije desilo.

Evropa se već tada "zaljubila" u Island, podatak da je 10 odsto nacije bilo na stadionima u Francuskoj, a tu je i kultni "vulkanski klap", navijački huk koji prati "huuu" simultano fudbalera i navijača.

Samo dvije godine kasnije na Mundijalu u Rusiji nisu više bili tajna. Kvalifikaionu grupu su završili kao prvi, pobijeviši Hrvatsku kući, razbili su Tursku na gostovanju, dobili Ukrajinu.

U prvoj utakmici sa Argentinom odigrali su 1:1 a ostaće zabilježeno da je Hanes Haldorson odbranio penal Lioneli Mesiju.

Možda ne bi ništa ni bilo čudno da Haldorsonu prva ljubav nije bio fudbal, već režija. Režirao je reklame za Koka kolu, upravo za to svjetsko prvenstvo, a kasnije ima i svoj debi na filmu. "Policajac na tajnom zadatku" ("Cop secret") je izašao u islandske bioskope samo tri godina nakon SP u Rusiji.

Iako je tada izgledalo da će moći ponovo da naprave proboj, uslijedila su dva poraza od Nigerije i Hrvatske, i misija SP je završena.

To je bio i posljednji put da Island izbori neko veliko takmičenje.

Treba napomenuti da je ciklus proboja islandskog fudbala napravljen na temelje koje je udario legendarni švedski selektor Lars Legerbek i domaći momak Hemir Hagrimson, koji je od skoro preuzeo da vodi repezentaciju Irske.

O TRENERU

Nakon što je Arnar Vidarson neuspješno završio kampanju koja je trajala od 2020. do 2023. godine Islandski fudbalski savez je odlučio ponovo da potraži u regionu, i odluka je pala na Ogea Hareidea, norveškog stručnjaka koji je trenirao i Norvešku i Dansku već.

Selektorsko ime koje je već poznato našoj javnosti jer je vodio Dance u duelima sa našom selekcijom, i sada već legendarnom pobjedom "hrabrih sokolova" u Kopenhagenu 0:1, golom Fatosa Bećiraja, nakon sjajne asistencije Stevana Jovetića.

Norveški stručnjak poznat je po svojoj fleksibilnosti kada je u pitanju taktički pristup. Sve se svodi uglavnom na ofanzivni fudbal.

Protiv nas konkretno taj meč je izašao sa formacijom 5-3-2, igrao je kasnije 4-3-3 koja mu se možda i nameća kao omiljena.

Od kad je preuzeo Island preuzeo je i njihovu prepoznatljivu 4-4-2, ali je u posljednje vrijeme odlučuo da proba sa svojom omiljenom 4-3-3.

Prva proba je bila više nego uspješna jer je Island dobio Englesku 0:1 na Vembliju pred posljednji kontrolni meč "Gordog Albiona" uoči minulog EURA.

Poslije toga poraženi su od Holandije 4:0.

ROSTER

Kada se pogleda spisak Hareida vidi se da na njemu nema Alberta Gudmundsona, fudbalera Đenove koji igra na pozajmici u Fiorentini, i koji se posljednjih goidna nameće kao največa zvijezda reprezetacije.

Krilni napadač koji je bio ove godine na meti Intera, ali i nekoliko klubova Premijer lige, na kraju je odabrao Firencu. Prije desetak dana doživio je povredu koja će sigurno da ga drži van terenra mjesec dana pa će tako propustiti duel s nama.

Island se dosta oslanja na mlade fudbalere koji bi trebali da budu nosioci igre u narednoj deceniji, prije svih 19-godišni ofanzivni vezni fudbaler Ajaksa Kristijan Hlinson, kao i krilo Lila Hakon Arnar Haraldson.

Hlinson se pred utakmicu Ajaksa i Tventea požalio na povredu tokom zagrijavanja pa ni njega neće biti protiv nas.

Tu su i dobro dva poznata imena, veterani - Kapiten Johan Berg Gudmundson koji je nakon osam godina provedenih u Barnliju potpisao za saudijski Al Orobah, kao i Gilfi Sigurdson, neka zvijezda Premijer lige kao fudbaler Totenhema i Evertona, ali i fudbaler koji je bio optužen za "odnose sa maloljetnom osobom", pa samim tim i van fudbala. Međutim 2023. godine optužbe su odbačene a Sigurdson se vratio fudbalu i sada nastupa za islandski Valur.

U napadu je jedno dobro poznato prezime, Andri Gudjonsen, sin legende Čelsija i Barselone Eidura.

Riječ je o 22-godišnjem napadaču, koji je prošao škole Barselone i Real Madrida, a od ove godine nosi dres belgijskog Genta za koji je odmah postigao gol na debiju.

MEĐUSOBNI DUELI

Crna Gora i Island su odigrali samo jedan duel do sada. Riječ je o prijateljskoj utakmici igranoj prestupnog 9. februara 2012. godine pod Goricom.

Slavili su naši momci sa dva gola Stevana Jovetića, dok je jedini pogodak za Island postigao Alfred Finbogason.

O STADIONU

"Laugardalšvolur" je najveći stadion na Islandu, nalazi se u Rejkjaviki i ima kapacitet od 9.500 mjesta.

Izgrađen je 1959. godine, od tada je tri puta renoviran, posljednji put 2007. godine. Na njemu se nalazi travnata površina.

Rekordna posjeta na fudbalskoj utakmici zabilježena je 2004. godine na prijateljskoj utakmici sa Italijom kada je bilo 20.204 gledalaca (postavljene su montažne tribine kako bi se povećao kapacitet, a koje je u međuvremenu FIFA zabranila na zvaničnim utakmicama).

Najviše ljudi ipak nije zabilježeno na fudbalskoj utakmici već na koncertu američkog legendarnog rok sastava Guns'n'Roses 24. jula 2018. godine kada je na stadionu bilo 25.000 ljudi.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније