Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

M.L.B.

02. 09. 2024. 17:35 >> 17:36

Predsjednik Rusije

Putin: Na neuspjeh osuđena ukrajinska ofanziva

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je danas pozdravio ubrzanje napredovanja ruske vojske na istoku Ukrajine što je, kako je rekao, dokaz da je na neuspjeh osuđena ukrajinska ofanziva u ruskoj oblasti Kursk, pokrenuta početkom avgusta.

Ukrajina je pretrpjela novi masivni napad raketama i dronovima prošle noći, posebno na glavni grad Kijev, u kojem su najmanje tri osobe ranjene i oštećen Islamski kulturni centar, navode vlasti.

Ukrajinske snage su 6. avgusta pokrenule iznenadni napad na pogranični ruski region Kursk, brzo zauzimajući nekoliko desetina mjesta, uključujući i mali grad Souđu.

Mada je Rusija do sada pokušavala da minimizira značaj te ukrajinske ofanzivu koja je iznenadila Moskvu, Putin je u danas izjavio da je neophodno "pozabaviti se tim banditima koji su ušli na teritoriju Rusije".

Ocijenio je da vojska Ukrajine "nije postigla glavni zadatak (koji je) sebi postavila: zaustavljanje (ruske) ofanzive u Donbasu", na industrijskom istoku Ukrajine, gdje se i dalje vode najveći dio borbi.

"Zbog toga sam siguran da će ova provokacija propasti", dodao je on, misleći na ukrajinsku operaciju u Kursku.

Uprkos ukrajinskim uspjesima na ruskom tlu, ruska vojska nastavlja da napreduje u istočnoj Ukrajini što je posljednjih nedjelja znatno ubrzala.

Ruske snage su u avgustu zaposjele preko 477 kvadratnih kilometara što je njihov najveći mjesečni napredak od oktobra 2022, po podacima Instituta za proučavanje rata (ISV), sa sjedištem u Vašingtonu.

Ruske trupe su danas izjavile da su zauzele Skoutne, selo kod grada Pokrovska, važnog logističkog čvorišta na manje od deset kilometara od njega.

Po riječima gradonačelnika Pokrovska Sergija Dobrijaka, 30.500 stanovnika je i dalje u gradu, uprkos približavanju borbi i ponovljenim pozivima vlasti da se hitno evakuišu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније