Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

02. 09. 2024. 19:12 >> 19:12
Čitaj mi:

MISIJA EVROPSKE KOMISIJE U CRNOJ GORI

Pravo zaštite intelektualne svojine je odgovornost države

Crna Gora će ugostiti ekspertsku misiju Evropske komisije, čiji je primarni cilj sagledavanje stanja u vezi sa ispunjenjem četvrtog završnog mjerila u okviru pregovaračkog poglavlja 7 – Intelektualna svojina.

Misiju čine eminentni stručnjaci: Romana Matanovac Vukčević, Ninoslav Babić i Raphaela Tiefenbacher.

U vezi sa ovim, danas je održan prvi sastanak eksperata sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja, koje sa svoje dvije direkcije predstavlja centralnu tačku u oblasti intelektualne svojine u Crnoj Gori.

Uz Ivonu Savicević, pregovarača za klaster 2 i Generalnu direktoricu Direktorata za međunarodnu saradnju, evropske integracije i implementaciju EU fondova, i Jasnu Vujović, generalnu direktoricu Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju, sastanku je prisustvovao i Nebojša Mugosa, šef Radne grupe za pregovaračko poglavlje 7.

Ivona Savićević je istakla da pravo zaštite intelektualne svojine nije samo obaveza iz procesa EU integracija, već i odgovornost države da zaštiti kreativne kapacitete svojih građana. 

"Crna Gora prepoznaje značaj intelektualne svojine u savremenim društvima i teži dostizanju standarda koji važe u zemljama Evropske unije", kazala je ona. 

Tokom sastanka predstavljeni su rezultati koje su dvije direkcije Ministarstva postigle u prethodnom periodu u cilju ispunjenja obaveza iz pregovaračkog poglavlja, s namjerom da se vlasnicima prava intelektualne svojine omogući da na najbolji mogući način uživaju benefite od svog intelektualnog rada.

Predstavnici Ministarstva izrazili su nadu da će rezultati ove misije biti afirmativni za Crnu Goru i da će predstavnici Evropske komisije prepoznati posvećenost naših institucija i kapacitete za adekvatno sprovođenje prava intelektualne svojine, te da će ovo biti prvo sledeće poglavlje koje će Crna Gora zatvoriti u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније