Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

VTR Aleksandra Jovančević

02. 09. 2024. 19:38 >> 19:38

MULEŠKOVIĆ O REFORMI

"Fiskalna strategija unosi nesigurnost"

Penzioneri nemaju razloga da brinu, iako je predviđeno smanjenje doprinosa za PIO, poručuju iz Fonda. Najavljeno je i da će penzije od prvog kvartala iduće godine biti veće sedam do osam odsto. Ekonomski analaitičar Mirza Mulešković, međutim, smatra da takvi koraci fiskalne strategije unose nesigurnost, jer punjenje budžete zavisi od razvoja ekonomije.

"Sistem stabilan, penzije obezbjeđene”, kaže direktor fonda PIO Vladimir Drobnjak. Zato poručuje penzionerima da ne brinu za penzije.

Budžet fonda za 2024. je 744 miliona eura.

“On je usvojen već prethodne godine i zaokruženje je budžet, tako da nema prostora da li će biti penzija ili ne. Biće ih sigurno. Takođe, krajem ove godine usvojiće se budžet za narednu godinu, koji će biti nešto veći od toga. Tako da jednostavno nema prostora da li će penzija biti, jer su to stečena prava i na kraju krajeva i država Crna Gora svojim zakonima garantuje redovnu isplatu penzije, a sredstveno iz budžeta”, navodi Drobnjak.

Takvo financiranje penzije ne podržava ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

Smatra da ne treba da se dovodi u pitanje isplata penzije, već način obezbeđivanja sredstava.

“Ovaj način je negdje stvarane sigurnosti, jer upravo sa nekih sigurnih, koliko god oni bili prihoda, prelazimo na dosta nesigurnije prihode, to je prikupljanje od indirektnih poreza i drugih poreza, što je bila strategija Vlade da se na taj način prikupi više novca za isplatu penzije. Upravo to je nešto što nam daje dozu nesigurnosti i tu nismo dobili odgovor na koji način se planira razviti crnogorska ekonomija, da bi imali stabilnost upravo svih tih prihoda”ističe Mulešković.

No fiskalna strategija, kaže Drobnjak, predviđa rast ekonomije, dok Mulešković kaže da se strategijom to ne definiše.

“Moram priznati da ima veliki broj otvorenih pitanja i to nisu mala finansijska sredstva, ali ono jedino što može da donese održivost ovakvih prihoda jeste da se radi na razvoj realne ekonomije, da se radi na jačanju crnogorske privrede, jer to je jedini način da se kontinuirano i stabilno puni budžet”, kaže Mulešković.

Zato Mulešković smatra da je trebalo da se sačeka s reformom kako bi se prvo razvila ekonomija, i to realna, ali i otvorila nova radna mjesta. Zaključuje da je važan i da se usklade penzije koje nisu povećane kako bi se ispravila nepravda izjednačavanjem s minimalnim.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније