Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.B. [ Portal Dan ]

02. 09. 2024. 18:56 >> 18:58
Čitaj mi:

IZOSTALA PROCJENA VJEŠTAKA

Bivši radnici Vektre Boka: Prodaja akcija je namještena

Predsjednik NVO Bivši radnici "Vektra Boke" Đorđe Rajak tvrdi da su nekadašnji zaposleni u toj kompaniji okupljeni oko te nevladine organizacije došli do dokumenata koja svjedoče kako je formirana cijena akcija koje je "Elena grupa" kupila od "Vektra Boke", piše Portal Dan.

Prema njegovim riječima, kako proizilazi iz dokumenata koje posjeduju, a u koje je "Dan" imao uvid, nije se čekalo sa procjenom sudskog vještaka finansijske struke Saše Mitrovića (koji je poslije tri mjeseca odbio vještačenje), pa je 8.757.878 akcija prodato Danilu Matijaševiću, vlasniku "Elena grupe", za svega 0,0401 euro po akciji, to jest transakcija je izvršena za ukupno 350.315,12 eura.

Kako tvrdi Rajak, prodaja je odobrena na osnovu zaključka sudskog izvršitelja Aleksandre Tomković, a kako je izostala procjena sudskog vještaka, za cijenu akcija uzeta je cijena poslednje transakcije izvršene 6. marta, kada je bjelopoljska firma "Market invest" prodala svoj udio u "Vektra Boki" po cijeni od 0,0401 euro po akciji.

"Market invest" je prodao akcije po toj cijeni da bi oborio cijenu akcija N.N kupcu koji se kruje iza kastodi računa kod CKB banke. A prodaja je ukupne vrijednosti oko 171 euro, tvrdi Rajak.

Po njegovom mišljenju, sve to miriše na namještenu prodaju, jer nakon što je sudska izvršiteljka 8. marta utvrdila vrijednost akcija na 0,0401 euro na osnovu izvještaja Montenegroberze, već 14. marta ona donosi zaključak o prodaji. Prodaja, po zaključku treba da se izvrši posredstvom Montenegroberze u periodu od 2. do 9. aprila 2024.

"Akcije su prodate javnom licitacijom 2. aprila, gotovo odmah nakon što su objavljene na Montenegroberzi, po cijeni od 0,040 eura, što je ukupno 350.315,12 eura. Transakcija je izvršena za tri minuta i licitacija je prekinuta, iako je trebalo da traje do 9. aprila", kazao je Rajak.

On ponavlja da akcije kompanije "Vektra Boka" nijesu smjele da budu prodate, jer to bilo zabranjeno ugovorom o kupovini HTP "Boka", kao i odlukama Privrednog suda i Savjeta za privatizaciju.

Trgovanje akcijama "Vektra Boka" na Montenegroberzi bilo je blokirano do 30. juna ove godine na zahtjev Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Uprave policije, a u sklopu istrage koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) vodi protiv vlasnika te kompanije Dragana Brkovića i njegovih sinova Borisa i Bojana Brkovića, kao i protiv Milića Popovića, koji od jula više nisu u Odboru direktora "Vektra Boke".

Na sajtu Montenegroberze je objavljeno da im je ovaj sektor 27. maja zatražio da privremeno blokiraju trgovinu akcijama "Vektra Boka" na tri dana. Kako je blokada po tom zahtjevu isticala 30. maja, pomenuti sektor je 29. maja uputio berzi novi zahtjev, kojim je tražio obustavu trgovanja na 30 dana.

Kako je navedeno u saopšenju, zabrana trgovine akcijama je zatražena i da bi se spriječile moguće malverzacije sa njihovom vrijednošću, kao i da bi se zaštitila ta imovina koja bi u nastavku postupka mogla biti oduzeta Draganu Brkoviću.

U avgustu 2021. godine, Brković i njegovi sinovi privedeni su zbog sumnje da su firmi "Vektra Boka" nanijeli višemilionsku štetu. Nakon skoro dva mjeseca u istražnom zatvoru, pušteni su na slobodu, nakon što su saslušani svi svjedoci.

Kako nam je saopštio Rajak, dokumenta do kojih je došla NVO Bivši radnici "Vektra Boke" proslijeđena su Višem državnom tužilaštvu (VDT), kojem je Specijalno državno tužilaštvo nedavno proslijedio slučaj "Vektra Boke", koji je formiran na osnovu krivične prijave Rajaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније