Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

02. 09. 2024. 13:09 >> 13:09
3

ili mu zabrani ulazak

HRW poziva Mongoliju da uhapsi Putina

Human Rights Watch (HRW) je pozvao Mongoliju da ili odbije ulazak ili uhapsi ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji bi trebao posjetiti tu zemlju 3. septembra.

Putina traži Međunarodni krivični sud (ICC), kojem se Mongolija pridružila 2003. godine, zbog protivpravnih deportacija i nezakonitog transfera djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

"Mongolija bi prkosila svojim međunarodnim obavezama kao članica ICC-a ako dozvoli [Putinu] da posjeti, a da ga ne uhapsi", rekla je Maria Elena Vignoli, viši savjetnik za međunarodno pravo u HRW-u, u saopštenju za javnost objavljenom 2. septembra.

Kremlj je rekao 30. avgusta da "nema brige" oko putovanja, dodajući da Rusija ima "divan dijalog sa našim prijateljima iz Mongolije".

Početkom avgusta je meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador odbio zahtjev Ukrajine za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina ako bude prisustvovao inauguraciji novoizabrane predsjednice Claudije Sheinbaum 1. oktobra. Zahtjev za hapšenje uputila je ukrajinska ambasada u Meksiku.

Ambasada je u izjavi 7. avgusta navela da je Kijev "uvjeren da će se meksička vlada ispoštovati" međunarodnu potjernicu za Putinom, pozivajući se na onu koju je izdao ICC u martu 2023. zbog navodnih ratnih zločina.

ICC zahtijeva hapšenje Putina i Marije Lvove-Belove, moskovske komesarke za prava djece, zbog optužbi za ratne zločine u vezi s ilegalnom deportacijom ukrajinske djece, zajedno sa nezakonitim prebacivanjem ljudi u Rusiju iz Ukrajine od početka njene invazije u februaru 2022.

Sud je naveo da su Putin i Lvova-Belova optuženi da su "počinili djela direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih".

Takođe, sud smatra da Putin nije "pravilno izvršio kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela ili dozvolili njihovo izvršenje i koji su bili pod njegovom efektivnom ovlaštenja i kontrolom, u skladu sa odgovornošću nadređenog".

Kremlj odbacuje optužbe za prisilnu deportaciju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније