Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

02. 09. 2024. 11:29 >> 11:25
Čitaj mi:

na istoku Njemačke

Šolc zabrinut zbog uspjeha krajnje desnice na regionalnim izborima

Njemački kancelar i lider Socijaldemokratske partije (SPD) Olaf Šolc izjavio je danas da je zabrinut zbog pobjede krajnje desnice na regionalnim izborima u dvije pokrajine na istoku Njemačke.

Šolc je nazvao "gorkim" rezultate na regionalnim izborima održanim juče u Tiringiji, gdje je desna Alternativa za Njemačku (AfD) osvojila prvo mjesto sa 32,8 odsto glasova, i u Saksoniji, gdje je AfD gotovo izjednačena sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU), prenosi Rojters.

Njemački kancelar je pozvao glavne stranke da formiraju vlade bez "desničarskih ekstremista".

"Rezultati koje je AfD ostvario u Saksoniji i Tiringiji su zabrinjavajući. Naša se zemlja ne može i ne smije naviknuti na ovo, AfD šteti Njemačkoj, slabi ekonomiju, dijeli društvo i uništava ugled naše zemlje", rekao je Šolc agenciji Rojters, navodeći da govori kao predstavnik svojih socijaldemokrata lijevog centra (SPD).

Sve tri partije koje čine vladujuću koaliciju u Njemačkoj, zvanu 'semafor' izgubile su glasove, a samo je Šolcov SPD prešao cenzus od pet odsto potreban za ostanak u parlamentima dva regina.

S obzirom da je ostalo godinu dana do njemačkih nacionalnih izbora, čini se da su građani na regionalnim izborima "kaznili" Šolcovu koaliciju, ocijenila je britanska agencija.

Ipak, stranka AfD vjerovatno neće moći da vlada jer su druge stranke dosad odbijale da sa njom sarađuju u formiranju većine.

Međutim, rezultati glasanja u njemačkim regionima mogli bi da izvrše pritisak na vladu da bude oštrija po pitanju imigracije i da intenzivira debatu o podršci Ukrajini, pitanjima koja su dominirala kampanjom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније