Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

01. 09. 2024. 10:46 >> 10:46
1

Gorčević sa Dautijem i Danijelsonom  

 Više poglavlja spremno za zatvaranje u decembru

 Ministarka Maida Gorčević saopštila je da je višepoglavlja spremno za zatvaranje u decembru, a najbliža zatvaranju su  7 – Pravo intelektualne svojine, 10 – Informatičko društvo i mediji, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika i 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika.

  

Gorčević se na marginama Globsec Foruma 2024 u Pragu, sastalasa državnim ministrom za Evropu, Sjevernu Ameriku i prekomorske teritorije Ujedinjenog Kraljevstva Stivenom Dautijem i državnim sekretarom u Ministarstvu za evropske poslove Kraljevine Švedske, Kristijanom Danijelsonom.

„Zatvaranje pregovora do 2026. godine je ambiciozan, ali izvodljiv plan. Pred nama je mnogo posla kako bi se sprovele sve neophodne reforme u Crnoj Gori, a takođe očekujemo i nastavak podrške EU institucija i svih država članica“, kazala je Gorčević.

Ona je sagovornike upoznala da crnogorska Vlada i Ministarstvo evropskih poslova rade na pripremi određenih poglavlja za zatvaranje u decembru, u toku mađarskog predsjedavanja Savjetom EU.

Kako je kazala, poglavlja koja su najbliža zatvaranju su 7 – Pravo intelektualne svojine, 10 – Informatičko društvo i mediji, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika i 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika.

„Privremenim zatvaranjem poglavlja 31, Crna Gora će zatvoriti i klaster 6 – Vanjski odnosi, što bi ujedno bio i prvi put da neka država zatvori klaster u skladu sa novom metodologijom“, objasnila je Gorčević.

Državni ministar Dauti rekao je da je jedan od ključnih prioriteta nove Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, i posebno njegovog resora, veća uključenost u regionu Zapadnog Balkana. On je kazao da je Ujedinjeno Kraljevstvo na raspolaganju Crnoj Gori za svaku podršku i ponudio saradnju u oblastima odbrane, bezbjednosti, borbe protiv dezinformacija, trgovine ljudima i nelegalnih migracija.

Državni sekretar Danijelson je kazao da je pred Crnom Gorom još mnogo posla ali da sve reforme koje nas očekuju u krajnjem imaju za cilj bolji kvalitet života crnogorskih građana.

„Crna Gora je napravila veliki pomak kad je evropska integracija u pitanju, pokazala da se vrednuju rezultati i da samo na osnovu ostvarenih reformi može da se ide naprijed, što i jeste cilj principa regate koji Evropska komisija zagovara“, poručio je državni sekretar Danijelson.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније