Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R. [ Mina ]

31. 08. 2024. 11:12 >> 11:17
2

VUKOVIĆ

"Bolji rejting potvrda reformi i dobar signal investitorima"

Poboljašnje kreditnog rejtinga Crne Gore satisfakcija je za strane investitore i pokazatelj da je država na dobrom putu, saopštio je ministar finansija Novica Vuković i dodao da su javne finansije stabilne, a dosadašnji ostvareni prihodi iznad plana i nivoa iz prošle godine.

Vuković je u intervjuu agenciji Mina-business, komentarišući najnoviji izvještaj kreditne agencije Standard & Poor's (S&P) u kojem su poboljšani izgledi za Crnu Goru, kazao da je ta informacija od izuzetnog značaja za državu i njene građane.

„Nova kreditna ocjena agencije S&P je B+ sa stabilnim izgledom i ovo je već drugo pomijeranje koje je Crna Gora za posljednjih deset mjeseci dobila od te agencije. U konačnom, to negdje potvrđuje da smo na dobrom putu kada je riječ o ekonomskim politikama i razvojnim procesima koje smo u prethodnih deset mjeseci sprovodili“, rekao je Vuković.

To je, kako je naveo, i satisfakcija za sve strane investitora i za investitore koji već posluju u Crnoj Gori.

„To je pokazatelj da Crna Gora postaje predvidiv i stabilan ambijent“, poručio je Vuković.

Komentarišući stanje u budžetu za prvih sedam mjeseci ove godine, Vuković je saopštio da se može govoriti o stabilnim javnim finansijama.

„Govorimo o punoj likvidnosti budžeta, odnosno o 600 miliona eura likvidnih sredstava koje se nalaze u državnom trezoru. Sami rast prihoda, koji već postaje konstanta, dovodi do toga da imamo 42 miliona eura suficita, što je u odnosu na planirani deficit, koji je bio preko 178 miliona, nešto što nas vrlo ohrabruje“, rekao je Vuković.

Na pitanje da li je zadovoljan prihodnom stranom budžeta, s obzirom na lošiju zimsku sezonu, kao i ljetnju, koja nije u potpunosti opravdala očekivanja, Vuković je odgovorio da je u ovom trenutku zadovoljan prihodnom stranom.

„Konkretno, imamo prihode na nivou 1,57 milijardi eura. To nam govori da su prihodi veći oko 125 miliona u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno oko 95-96 miliona u odnosu na plan prema Zakonu o budžetu“, precizirao je Vuković.

On je napomenuo da sezona još traje i da dinamika prihoda iz dana u dan pokazuje jedan pozitivan trend.

Vuković je podsjetio i na snažan rast prihoda u prošloj godini, na temelju kratkoročnih, odnosno jednokratnih prihoda.

„Ti jednokratni prihodi bili su od hedžing aranžmana, zatim direktne podrške Evropske unije (EU) za budžetsku potrošnju, kao i od ekonomskog državljanstva. Mi sada imamo stabilne prihode. Dakle, imamo redovne prihode koji su zasnovani na privrednoj aktivnosti, zaposlenosti, raspoloživom dohotku, a paralelno sa tim smo suzbijali sivu ekonomiju. I to je posebno osjetno kada govorimo o tržištu rada“, objasnio je Vuković.

Vlada je nedavno usvojila tehnički rebalans, a govoreći o mogućnostima još jednog rebalansa do kraja godine, Vuković je rekao da ne vjeruje da će ga biti.

„Svi pokazatelji su takvi da smo zaista uvažili makroekonomsko okruženje i sve one potrebe budžeta koje su evidentirane do kraja godine. Rebalans je krenuo u skupštinsku proceduru, tako da vjerujemo da je to za ovu godinu jedini rebalans koji će biti“, naveo je Vuković.

Vuković je kazao da očekuje da će do kraja sljedeće sedmice u parlamentu biti usvojen set zakona neophodnih za realizaciju programa Evropa sad 2.

„To bi značilo da građani, u zavisnosti od dinamike isplata zarada, odnosno da li se one isplaćuju posljednjeg dana oktobora ili prvog dana novembra, izvjesno mogu očekivati uvećanje svojih zarada“, rekao je Vuković.

On je dodao da su u Vladi revnosno radili kako bi program Evropa sad 2 bio sproveden u prvih deset mjeseci ove godine, odnosno godinu otkako je počela sa radom ova administracija.

Program Evropa sad 2 je, prema riječima Vukovića, finalizovan i sada je sve na poslanicima u parlamentu.

Kada je riječ o odluci o ograničenju marži na oko 70 prehrambenih i higijenskih proizvoda, on je kazao da se Vlada protiv inflacije bori kroz dva instrumenta ekonomske politike. Prema njegovim riječima, sa jedne strane je to povećanje minimalne i prosječne zarade, kroz smanjenje optarećenja za poslodavce, a sa druge, smanjenje marži na proizvode.

„Tom akcijom je obuhvaćeno više proizvoda, ukupno 71. Tome treba dodati i cijene električne energije, što uz sve navedene aspekte, obezbjeđuje bolji standard građana“, naveo je Vuković.

On je posjetio da je Crna Gora mala i uvozno zavisna ekonomija, što je čini posebno osjetljivom kada je u pitanju inflacija.

„Uvozna zavisnost je glavni faktor koji utiče na inflaciju, ali posljednji podaci za jun i jul, kada je bila 4,1 odsto, odnosno 3,5 odsto, pokazuju njen silazni trend“, rekao je Vuković.

On je kazao da je plan ove Vlade stvaranje posticajnog privrednog ambijenta u investicionom, poreskom i svakom drugom smislu.

„Moramo razmišljati minimum srednjoročno i pripremati Crnu Goru za ambijent ujedinjenog, odnosno tržišta EU. Crna Gora kao izvjesno 28. članica EU, što je je potvrdio i novi nalaz kreditne agencije S&P da smo na dobrom putu, ukazuje na to da preduzete mjere prave našu državu prijemčivom, konkurentnom, interesantnom za investitore i otvaranje tržišta rada“, saopštio je Vuković.

On je dodao da sve što je predviđeno Fiskalnom strategijom, Crnu Goru čini najkonkurentnijom kada je riječ o poreskim obavezama.

Vuković je saopštio da Vlada nije razmatrala mogućnost uvođenja poreza na ekstraprofit, u cilju obezbjeđivanja većih prihoda budžeta.

„To pitanje se populistički prepoznavalo iz administracije u administraciju i u ovom trenutku to nije nešto za čim bismo krenuli. Za to su potrebne dodatne analize, koje će, ukoliko se ispostavi potreba, biti razmotreno, ali za sada ne“, kazao je Vuković.

Vuković je saopštio i da je Vlada pri kraju pregovora sa Svjetskom bankom (SB) oko zaključenja DPL aranžmana.

„To je aranžman koji ima trogodišnju istoriju, ali jedan duži period se nije razvijao u smislu same finalizacije ugovora sa SB, jer je njen zahtjev bio donošenje seta zakona koji se odnosi na zelenu agendu i pravljenje ambijenta fiskalne stabilnosti“, objasnio je Vuković.

On je dodao da je Vlada za deset mjeseci uspjela da napravi odgovarajući ambijent i donese neophodne zakone, tako da se već pristupilo potpisivanju aranžmana.

„Iznos kredita je 80 miliona, a partneri koji su participirali su OPEC fond i Francuska razvojna agencija (AFD), tako da se radi o iznosu do nivoa 180 miliona“, rekao je Vuković.

Kada je riječ o mogućnosti izdavanja takozvane retail obveznice, putem koje bi država omogućila građanima da plasiraju višak novčanih sredstava, Vuković je najavio da žele da razvijaju taj proizvod, jer su prepoznali da na tržištu postoji višak likvidnih sredstava.

On je zaključio da Vlada želi da animira građane da kroz retail obveznice investiraju u Crnu Goru, a svoja neuposlena likvidna sredstva plasiraju na najbolji način.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније