Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

31. 08. 2024. 12:52 >> 14:16
12
Čitaj mi:

MILATOVIĆ U PRAGU

"Umorni smo od trčanja, članica do 2028. realan cilj"

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je da sada postoji prilika da Crna Gora uđe u Evropsku uniju (EU) do 2028. i da taj trenutak treba iskoristi, dodajući da bi to bila poruka za druge da je proces proširenja živ.

Milatović učestvuje na panelu "Uspon Zapadnog Balkana u EU" u sklopu foruma GLOBSEC 2024, koji se održava u Pragu.

On je kazao da bi pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji bilo priča veća od nje same i signal da je proces proširenja i dalje živ. Istakao je da država treba da iskoristi geopolitički momenat i otvorena vrata u Briselu.

"Crna Gora je 2012. otvorila pregovarački proces i zemlja smo predvodnica, ali umorni smo od trčanja, ušli smo u finalnu fazu i hoćemo da postanemo 28. država članica do 2028. To možda jeste ambiciozan cilj, ali i realan", poručio je Milatović.

Kazao je da je u aktuelnom trenutku proces proširenja veoma važan i da je Crna Gora mala zemlja koja veoma lako može da postane dio EU.

"Koristimo euro već dvije decenije, članica smo NATO-a od 2017., dakle sa aspekta geopolitike i savezništva, mi smo već tamo. Usklađujemo svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom. Jedini smo otvorili sva poglavlja, zatvorili tri i nadamo se da ćemo do kraja godine zatvoriti još nekoliko", rekao je Milatović.

Dodao da je u nacionalnom interesu Crne Gore da cio region Zapadnog Balkana postane dio EU i da je svaki uspjeh susjeda i uspjeh naše države, te da je regionalna i ekonomska saradnja bila važan preduslov i kada se formirala Evropska unija.

"Ja radim ovaj posao kako bih uveo Crnu Goru u EU. Možda sam preoptimističan, ali Crna Gora ima jasan put gdje želi da ide", zaključio je Milatović.

Učesnici panela bili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Ivan Krastev, predsjednik Centra za liberalne strategije.

Vučić: Ne vjerujem da će Crna Gora biti dio EU 2028.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije optimista, te da ne vjeruje da će Srbija postati dio EU do 2028.

"Želim sve najbolje Crnoj Gori, ali ne vjerujem da će oni biti dio EU do 2028, ne vjerujem ni da ćemo mi biti. Imamo interese EU koji se s vremena na vrijeme razlikuju od naših", rekao je Vučić.

Na panelu u okviru konferencije GLOBSEC u Pragu iznio je procjenu da Srbija ne može biti dio EU prije 2030, ali da "niko ne zna šta bi moglo da se desi u međuvremenu".

U EU, naveo je, "postoji iscrpljenost na temu proširenja", a Srbija ima još koraka da ispuni.

"Ja sam uvijek pragmatičan, nijesam veliki sanjar, što znači da sam zainteresovan za ekonomski napredak", zaključio je Vučić.

Pored Milatovića na forumu učestvuje i bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

GLOBSEC Forum, jedna od najistaknutijih evropskih platformi za dijalog, ima za cilj da ukaže na rastući značaj Centralne i Istočne Evrope u globalnoj bezbjednosti.

Ovogodišnji forum okupiće više od 1.500 učesnika iz preko 70 zemalja svijeta.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније