Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 08. 2024. 19:04 >> 19:04

PRAG

Gorčević: Nastavak proširenja važan za sigurnost EU

Proširenje na Zapadni Balkan, kao i Ukrajinu i Moldaviju, važno je za sigurnost Evropske unije (EU), poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je, na Forumu GLOBSEC u Pragu, kazala da je raduje činjenica da EU podržava napore država kandidata prema članstvu.

Gorčević je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), istakla da je važno da svi u regionu shvate da se reforme sprovode ne samo zbog članstva, nego prvenstveno zbog dobrobiti građana.

„Zato je važno da povećamo napore, radimo više i bolje kako bi naši građani osjetili koristi i prije stupanja u članstvo“, poručila je Gorčević na panelu pod nazivom „Put pred nama: ključni prioriteti za novo rukovodstvo EU“.

Ona je kazala da je, iako ima mnogo izazova na evropskom putu, kako u pogledu nedostatka eksperata i finansijskih sredstava, crnogorska Vlada odlučna da ubrza reforme kako bi Crna Gora 2028. godine postala 28. država članica EU, posebno imajući u vidu da oko 80 odsto građana to želi.

„U Crnoj Gori vjerujemo u evropske vrijednosti i sigurni smo da je naše mjesto u EU. Kako je taj cilj sve bliže, tako je i naša motivacija i odlučnost da postanemo sljedeća članica Unije, u mandatu ove Vlade, sve snažnija“, rekla je Gorčević.

On je ukazala na važnost poštovanja principa napredovanja u skladu sa ostvarenim rezultatima.
Kako je istakla Gorčević, Crna Gora će, kao predvodnik u procesu, nastaviti da pruža podršku svojim susjedima i podstiče ubrzanje integracije cijelog regiona u EU.

Na panelu su, osim Gorčević, učestvovali i ministar evropskih poslova Češke Martin Dvoržak, državni sekretar za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije Marko Štucin i državni sekretar Ministarstva evropskih poslova Švedske, Kristijan Danijelson.

Panel je, kako su kazali iz MEP-a, bio prilika da sagovrnici razmijene mišljenje o politici proširenja, doprinosu država kandidata bezbijednosti EU, kao i stagnaciji u procesu proširenja i prijemu novih članica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније