Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

31. 08. 2024. 19:28 >> 19:33
Čitaj mi:

ČEKA SE DATUM

Rim najavio prvi sastanak G7 o odbrani

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto je danas saopštio da će Italija ove godine organizovati prvi sastanak ministara odbrane Grupe sedam vodećih liberalnih demokratija svijeta (G7), ali nije naveo datum.

"Nikada nije bilo zasijedanja G7 o odbrani", rekao je Krozeto u Pragu u okviru sastanka Foruma GLOBSEK koji između ostalog razmatra odbranu i evropsku spoljnu politiku, navodi se u saopštenju njegovog ministarstva u Rimu.

"Smatram apsurdnim da se G7 bavi turizmom (...), a nikada se nije bavila odbranom", objasnio je ministar.

Italija ove godine predsjedava G7, grupom koja okuplja najbogatije zemlje i koja, uz nju, obuhvata Kanadu, Francusku, Njemačku, Japan, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, kao i EU.

Krozeto je podržao odluku predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, objavljenu u petak u Pragu, da se uspostavi mjesto komesara EU za odbranu.

"To je veoma poštena odluka, Evropa se nikada nije bavila odbranom, čak ne postoji ni Komisija za odbranu EU", konstatovao je Krozeto.

"Ta odluka Ursule fon der Lajen ukazuje na novi put Evrope koji je počeo ruskom invazijom na Ukrajinu", dodao je on.

"Smatrali smo da nam je dovoljno da budemo prijatelji sa Sjedinjenim Državama i da nam to garantuje budućnost, da možemo da budemo mirni i da živimo u bezbjednosti, uz nultu cenu", rekao je italijanski ministar.

"Ali, otkrili smo da to nije slučaj, da moramo ulagati u bezbjednost, da naše oružane snage, snage svih evropskih zemalja, nijesu bile spremne za šok rata jer su izgrađene da učestvuju, koliko god je to moguće, samo u nekoliko međunarodnih misija", zaključio je Krozeto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније