Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

31. 08. 2024. 16:42 >> 17:33
Čitaj mi:

IZVJEŠTAJ PRED SAVJETOM RTCG

Usvojeni programsko produkcioni planovi, rast povjerenja i gledanosti RTCG

Članovi Savjeta RTCG, na osnovu većine glasova, usvojili su Finansijski izvještaj RTCG za period januar-jun 2024. Istaknuti su rezultati koji pokazuju konstantan rast gledanosti programa RTCG kao i na povjerenje građana u Javni servis.

Direktor Televizije Crne Gore Milan Knežević kazao je da je za prvih šest mjeseci televizija uradila mnogo.

“Nije nerealno konstatovati da je bilo pritisaka i određenih kampanja koji su bili usmjereni protiv RTCG”, kazao je Knežević.

Istakao je da je povećana gledanost sportskog i jutarnjeg programa. 

Gledanost programa najbolja su, kaže Knežević, potvrda da se odgovorno pristupilo zadacima.

Članica Savjeta RTCG Marijana Camović - Veličković upitala je da, s obzirom na navode da se u sjenci negativne kampanje odvijao program, da Knežević objasni kako je to uticalo na radnu atmosferu javnog servisa.

“Nekoliko hiljada medijskih sadržaja od čega je ogromni dio sadržao negativne komentare. Tema su bila i planovi i program i kako rade novinari, nisam ocijenio kao negativno, nego da je postojalo određenih komentara koji nijesu bili pozitivni”, kazao je Knežević.

Pomoćnik direktora RTCG za koordinaciju programa Mitar Rakčević uključio se u raspravu i kazao da kada se kaže negativna kampanja, tu se misli da su negativnu kapmanju vodili, između ostalih, predsjednik države, jedna vladajuća partija i vlasnik tabloida.

Knežević je kazao da ima sve pohvale za praćenje Evropskog prvenstva i Olimpijskih igara, te pohvalio cijelu realizaciju.

“Ostvarili smo veliki iskorak sa ovakvim kapacitetima. Za ova dva i po mjeseca kapa dolje”, kazao je Knežević.

Član Savjeta RTCG Vladimir Drekalović je kazao da moraju biti izloženi kritici i da je to normalno za Javni servis. 

“Moramo biti spremni da to istrpimo i da budemo svjesni činjenice da ono što radimo je najbolje što smo mogli”, poručio je on.

Članica Savjeta Amina Murić pohvalila je realizaciju programa RTCG i istakla da ono što je primijećeno u prethodnom izvještaju jeste da je sada u ovom izvještaju manje  stvari koje nijesu realizovane, u odnosu na prošlogodišnji. 

“Čestitam na podacima koji govore o gledanosti, cilj nam je da utičemo na povjerenje građana. Ovi pokazatelji govore da smo na dobrom putu”, poručila je Murić.

Članica Savjeta Milica Špajak kazala je da se mora istaći da su Olimpijske igre i cijeli prenos jedan ogroman uspjeh RTCG i pokazatelj napornog rada sva tri medija Javnog servisa.

Naglasila je da što se tiče polugodišnjeg PP plana ima zamjerku na nepregledne fusnote.

Na sjednici Savjeta usvojen je Programsko produkcioni plan RTCG, sa 6 glasova za, dok nije bilo uzdržavnih i protiv, a članica Savjeta Marijana Camović - Veličković nije glasala.

Direktorica Online medija Bojana Čađenović istakla je da je Programsko produkcioni plan Online medija, za prvih 6 mjeseci ove godine, ostvaren u najvećem dijelu planiranih sadržaja.

"Sopstvena produkcija u oblasti informativnih sadržaja, sa rubrikama magazin i kultura, znatno je povećana u odnosu na isti period prethodne godine, uz neizostavnu saradnju sa ostala dva medija RTCG. O boljoj sinergiji redakcije Portala sa redakcijama Radija i TV, sjedoči i preko 200 priloga sa RCG i TV, a koje je u pomenutom periodu objavio Portal", kazala je Čađenović.

Naglasila je da su ispraćeni svi najznačajniji događaji na domaćoj, regionalnoj i međunarodnoj sceni.

"I u proj polovini 2024. godine na Portal RTCG je bio najviše zastupljen informativni sadržaj, a njegovo učešće je oko 63 odsto ukupnog sadržaja Portala, sopstvene produkcije. U ovom periodu smo imali događaje poput lokalnih izbora, ali i burna politička dešavanja, pa je ovakva procentualna zastupljenost bila očekivana", istakla je Čađenović.

Čađenović je istakla da sportske vijesti, čine približno 23% odsto sadržaja Portala RTCG.

"U ovom period treba posebno istaći dio Evropskog prenstva u fudbalu, koji je intenzivno praćen i kasnije. Na portal smo imali prenos svih utakmica EP. Jedini u Crnoj Gori smo imali pravo na video sadržaj, te smo svakodnevno imali live blog, u kome su nasi posjetioci mogli vrlo brzo da vide skraćene snimke utakmica, golove, najzanimijivije detalje sa stadiona, kao i izještaje nasih reportera sa lica mjesta", istakla je ona.

Istakla je da ukupan broj objava u ovoj oblasti bio je 973, što je za 33 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

"Podaci o posjećenosti za prvih pola godine, koji Portal RTCG svrstavaju u sami vrh portala u zemiji, su dokaz kontinuiteta dobrih rezultata. I pored rasta u proivodnji svih sadržaja Online medija, u narednom periodu trebalo bi da budu još značajnija ostvarenja, koja ce se ogledati u formiranju OTT redakcije", kazala je Čađenović.

Direktor Radija Crne Gore Vuk Perović naglasio je da je prisutna sve veća sinergija između radija, portala i televizije.

"Moram istaći da je veliki broj regionalnih medija prenio tekstove koje su radili novinari Radija Crne Gore", kazao je Perović. 

On je kazao da je značajno povećana slušanost Radija Crne Gore u prethodnom periodu. 

Murić je poručila Peroviću da je naslijedio dio medija koji u kontinuitetu bilježi stabilne rezultate, i upitala je postoji li prostor za osvježavanje ovog medija, te da li je moguće uključiti još neke emisije.

Upitala je Perovića i šta je kao novi direktor ovog medija uvidio kao nedostatke.

Perović je kazao da su potrebne inovacije, ali da će to biti dio narednog PP plana.

"Težimo ka tome da RCG bude moderniji i pristupačniji u savremenom svijetu. Nadam se da ce naredni PP plan biti drugačiji od ovoga, već imamo planove kakve će to biti inovacije", istakao je Perović.

Pomoćnik generalnog direktora RTCG za korporativne poslove Goran Rakočević je kazao da postoji kontinuitet stabilnosti finansiranja RTCG.

“Dobijamo redovno sredstva iz budžeta i možemo da odgovorimo izazovima koji se predvide PP planom za narednu godinu”, istakao je Rakočević.

Naglasio je da je ponosan na rezultate od realizacije Olimpijskih igara i Evropskog prvenstva. Kazao je da je realizacija bila izuzetno zahtjevna.

“Činjenica da niko ne pominje da je falilo novca za nešto, to znači da smo svi zajedno planirali i radili uspješno”, kazao je Rakočević.

Istakao je da je ubijeđen da će na kraju godine kada krene OTT platforma biti posebno zadovoljni postignutim rezultatima.

“OTT platforma je zahtjevan postupak, on je u toku, trenutno je na dobrom putu i te stanice koje se rade dok se ta platforma ne pusti u rad, trenutno sprovode po planu” naglasio je Rakočević.

“Nije sve uvijek jednostavno, posebno oko nabavke opreme i platforme. Kada pustimo OTT platformu vidjećemo da je to bio pozitivan iskorak”, dodao je on.

Članovi Savjeta, na osnovu većine glasova, usvojili su Finansijski izvještaj RTCG za period januar-jun 2024.

Takođe, članovi Savjeta RTCG raspravljali su i usvojili Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o dijelu zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu RTCG. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније