Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

28. 08. 2024. 17:14 >> 17:59
Čitaj mi:

MEDIA CENTAR

"Dogovor Spajića, Mandića, Kneževića i Raonića obistiniće se vjerovatno u subotu, konkurs je farsa"

Tvrdnje Media centra i drugih nevladinih organizacija da Vlada Milojka Spajića promjenama predloga Zakona o Radio Televiziji Crne Gore (RTCG), neposredno prije upućivanja na usvajanje Skupštini u junu ove godine, želi da stvori uslove za izbor unaprijed dogovorenog novog/starog generalnog direktora RTCG, obistiniće se vjerovatno već u subotu na sjednici Savjeta RTCG, saopšteno je iz Media centra.

Poručuju da je konkurs za izbor novog generalnog direktora obična farsa jer je ishod konkursa već poznat, a novi/stari generalni direktor će biti Boris Raonić.

"To je plod dogovora Milojka Spajića (predsjednika PES-a), Andrije Mandića (predsjednika NSD-a i predsjdnika Skupštine Crne Gore), Milana Kneževića (predsjednika DNP-a) i Borisa Raonića, koji je dva puta nezakonito izbaran na funkciju generalnog direktora. To što među prijavljenim kandidatima na konkursu ima dosta prepoznatljivih imena koja zaslužuju poštovanje, neće uticati na članove i članice Savjeta osim, naravno, Marijane Camović Veličković", navodi se u saopštenju.

Iz Media centra, između ostalog, kažu da je Spajić u junu uz podršku ostalih članova Vlade (osim podrške zamjenika premijera Bečića, ministarke kulture i medija Tamare Vujović, ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, koji su iz reda Demokratske Crne Gore) izvršio na svoju ruku izmjene nacrta Zakona o RTCG koji je prethodno dobio podršku Evropske komisije i ublažio kriterijume za izbor članova Savjeta i generalnog direktora RTCG.

"Izmjene zakona su, kako je objavljeno, pisane u kabinetu Raonića, a usklađene su sa njegovim skromnim radnim iskustvom i željom da i dalje bude na mjestu generalnog direktora. Umjesto zadržavanja zakonskih rješenja koja su prisutna još od donošenja prvog Zakona o RTCG 2002. godine, a kojima je uslov za izbor generalnog direkora bio da ima najmanje 10 godina radnog iskutsva u VII1 stepenu kvalifikacija, Spajić je snizio kriterijum tako da je sada za izbor generalnog direktora potrebno 5 godina radnog iskustva sa VII1 stepenom kvalifikacije", navodi se u saopštenju.

Kako ističu, Spajić je izmjenama Zaona o RTCG obesmislio rad na medijskim zakonima koji je trajao skoro 30 mjeseci, sve što je dogovoreno u radnoj grupi koja je radila na zakonima, i svojim partijskim interesima prilagodio izbor poslušnika na funkciji generalnog direktora RTCG. To isto je, kažu, radio i DPS tokom svoje vladavine i kontrole rada RTCG samo na ipak malo elegantniji način, jer su oni uspijevali da nađu odane činovnike koji makar formalno ispunjavaju zahtijevnije uslove u pogledu 10 godna radnog iskustva.

Kazali su da je izmjene zakona u posljednji čas i prilagođavanju unaprijed poznatim rukovodiocima ista politička grupacija koja danas vrši vlast demonstrirala i tokom izmjena Odluke o RTV Podgorica (Gradska RTV).

"Nakon javne rasprave o izmjenama Odluke čiji je navodni, plemeniti, cilj bio da se profesionalizuje i oslobodi neprimjernog partijskog uticaja Gradska RTV, te da se zaustavi katastrofalna propaganda DPS-a, predstavnici PES-a, NSD-a i DNP-a (Vasilije Čarapić, Mitar Šušić i Jelena Borovinić Bojović) su izmjenama Odluke o RTV Podgorica, neposredno pred usvajanje u Skupštini Glavnog grada, snizili kriterijume u pogledu godina radnog iskustva da bi omogućili izbor Vladimira Otaševića na funkciju direktora. I taj izbor je urađen nezakonito ali to nje zanimalo političke partije na vlasti u Glavnom gradu", piše, između ostalog, u saopštenju nvo čiji je direktor Goran Đurović.

Sve što se dešava oko javnih medijskih servisa ne treba, dodaju, previše da čudi jer se Spajić i njegove mlade kolege iz PES-a ne sjećaju da je RTCG bila oslobođena neprimjerenih partijskih uticaja od 2017. do juna 2018. godine.

"Tada smo kao stvarni predstavnici NVO u Savjetu RTCG (koje su birale same NVO, a ne kao do sada partije u Administrativnom odboru Skupštine) uspjeli da smijenimo Rada Vojvodića (direktora odanog DPS-u) i izaberemo Andrijanu Kadiju na funkciju generalne dirktorice RTCG. Tadašnji Savjet i menadžment su jednako napadali DPS i DF (prvi jer su izgubili kontrolu, a drugi jer nisu preuzeli kontrolu), ali generalnu direktoricu i tadašnjeg direktora TVCG (Vladana Mićunovića) nije smio da pozove telefonom nijedan političar i traži bilo kakvu uslugu. Zato su svi neposlušni kasnije i nezakonito smijenjeni. Koliko god smetalo sadašnjoj vlasti i dijelu opozicije, sadašnjem Savjetu i menadžmentu RTCG, podsjećamo da je u martu 2018. godine, po prvi put TVCG bila prva po povjerenju gledalaca (ispred TV Vijesti) po jedinom validnom istraživanju kojeg je redovno u skladu sa ozbiljnom metodologijom sprovodila RTCG od 2011. godine. Ta istraživaja se nisu sprovodila od strane RTCG od 2022. godine, a jedini je razlog jer rezultati sigurno ne bi odgovarali Savjetu i mendžmentu RTCG", dodaje se.

U saopštenju ističu da "Veselin Drljević i Naod Zorić su direktni poredstavnici Andrije Mandića i Milana Kneževića, dok su Amina Murić i Milica Špajak predstavnice Borisa Raonića", a svi su zajedno imenovani 2021. godine kad je većina kredibilnih NVO bojkotovala proces izbora jer nije željela da o njihovom izboru odlučuju partije u Administrativnom odboru.

"Nemamo dileme da će ova četiri člana/ice Savjeta glasati u subotu ponovo za Raonića a jedina dilema je da li će glasati predstavnici COK-a, Univrziteta Crne Gore, Unije poslodavaca tj. koje će objašnjenje imati zašto su podržali osobu koja je svjesna činjenice da ne ispunjava zakonske kriterijume, insistirala da bude izabrana na funkciju generalnog direktora u dva navrata", objašnjavaju.

Rekli su da su posljedice ovakvih imenovanja i zadržavanje partijskog uticaja na RTCG "da od 2021. godine i nezakonitog imenovanja Raonića, ovaj javni medij ne smije kritikovati rad bilo koje lokalne ili državne institucije, uključujući rad 42, 43 i 44 vlade".

"Nezakonito imenovani generalni direktor Raonić nije ni smio da dozvoli kritiku onih koji vrše vlast jer je bio ucijenjen, dok su sa druge strane na nezakonito imenovanje Raonića u dva navrta i nepoštovanje pravosnažnih sudskih odluka ćutali skoro sve partije i institucije (PES, NSD, DNP, URA, Demokratska Crna Gora, Bošnjačka stranka, SD, predsjednik Crne Gore….). Valja podsjetiti da su imali drugačiji pristup dok su bili opozicija", kazali su u saopštenju. 

Iz Media centra kažu da je RTCG zahvaljujući nezakonito izabranom generalnom direktoru postao "megafon partija", a dodaju da su površni gledaoci, "kojih je razumljivo najviše, kao i same političke partije, su sasvim zadovoljni što u emisijama informativnog programa mogu sada vidjeti predstavnike različitih političkih partija i omiljenih predstavnika NVO".

"Građane bi dosadašnje iskustvo moralo da natjera da shvate da interesi političkih partija nisu uvijek identični sa interesima građana i da davanje prostora svim politčkim partijama nije jedini cilj RTCG, već da permanentnim praćenjem svih značajnih tema i profesionalnom kritikom rada institucija doprinese boljem informisanju javnosti, profesionalizaciji institucija, demokratizaciji društva. Građani treba da se prisjete koliko je tema namjerno zanemareno i nije obrađeno od momenta zamjene partijskog uticaja nad RTCG 2021. godine do danas. Mnoge teme koje dijele građane i koje su od životne važnosti nisu adekvatno obrađene jer to nije odgovaralo političarima. Uskoro će se npr. usvojiti Fiskalna strategija i izmjene zakona koje će imati dalekosežne posljedice za sve građane, a debate na RTCG nema, jednako kao što nema priloga o životnim problemima građana u lokalnim zajednicama", navodi se.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније