Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Sekulić, TVCG

01. 09. 2024. 20:30 >> 20:46
1
Čitaj mi:

Rudnik uglja Pljevlja

Ulje lavande još čeka kupce, ulaganja nijesu opravdala očekivanja

Priča o plantaži lavande na mjestu starog kopa Rudnika uglja i o mogućoj turističkoj atrakciji nije dugo trajala. Već poslije tri godine novi mendažment tvrdi da nema ekonomske računice za uzgoj aromatičnog bilja. Bivše rukovodstvo međutim brani tu investiciju.

Projekat sadnja lavande i drugog aromatičnog bilja na bivšim rudarskim kopovima koji je počeo 2021. pokazao se neprofitabilnim, kažu u novom rukovodstvu Rudnika uglja Pljevlja. Iako je kompanija u obavezi da rekultiviše devastirani prostor, dosadašnja ulaganja nijesu opravdala očekivanja.

"U taj projekat je uloženo 2 miliona i 79 hiljada eura. Mi imamo trenutno nekih 12 hektara pod zasadom lavande i od toga u protekle tri godine smo prihodovali nekih 150 litara ulja od lavande koje nam se trenutno nalazi u magacinu. To bi moglo da se valorizuje u nekom iznosu od 300 do 500 eura po litru", kazao je izvršni direktor Rudnika uglja Nemanja Laković. 

S druge strane Milan Lekić koji je bio načelnik Rudnika kada je pokrenut projekat, opravdanost investicije brani studijom koja je pokazala da je profit neminovan.

"Ko god posmatra prihode u prve dvije godine kada su u pitanju ljekovito bilje, taj onda ne razumije mnoge stvari. Siguran sam da u najmanju ruku taj višak radne snage će biti opravdan što će se baviti ovim poslom u odnosu na rekultivaciju kada je u pitanju sijanje djeteline", istakao je bivši direktor Rudnika uglja Milan Lekić. 

Novi menadžment ipak akcenat stavlja na ekonomsku opravdanost projekta. Novoformirana služba za rekultivaciju broji dvadesetak radnika, tu su i troškovi za sezonce, ulaganje u mehanizaciju i opremu, a nijedan litar eteričnog ulja još nije stigao do kupaca.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније