Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ Mina ]

02. 09. 2024. 17:14 >> 17:14
Čitaj mi:

ESTONSKI DIPLOMATA

Orav preuzeo vođenje Kancelarije EU na Kosovu

Estonski diplomata sa više od 30 godina iskustva u diplomatiji i poslovima Evropske unije (EU) Aivo Orav, preuzeo je danas dužnost šefa Kancelarije EU na Kosovu, odnosno specijalnog predstavnika Unije.

Orav, koji je prethodno bio stalni predstavnik Estonije pri EU i šef delegacija EU u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, naslijedio je češkog diplomatu ambasadora Tomaša Šunjoga.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU u Prištini, Orav je rekao da sa velikim zadovoljstvom i dubokim osjećajem odgovornosti preuzima funkciju šefa Kancelarije EU na Kosovu, važnog partnera EU na Zapadnom Balkanu.

"Obećavam da ću raditi rame uz rame sa lokalnim i međunarodnim partnerima EU na Kosovu kako bismo unaprijedili diplomatske i političke odnose, konsolidovali poziciju EU kao najvećeg investitora, trgovinskog partnera i donatora Kosova i podržali put Kosova u EU i reforme vezane za EU", rekao je Orav, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Imajući u vidu izazovnu geopolitičku situaciju, Orav se, dodaje se u saopštenju, obavezao na koordinaciju prisustva EU na terenu, uključujući EULEX, u promovisanju stabilnog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova.

"Tokom mog mandata, moja vizija je da Kosovo odlučno napreduje na putu ka EU, što će donijeti opipljive koristi za svoj narod", rekao je Orav.

On je dodao da značajna finansijska i tehnička pomoć EU može da podrži Kosovo u sprovođenju vitalnih reformi koje će, kako je naveo, poboljšati kvalitet života za sve, posebno u oblastima vladavine prava, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala, ljudskih prava, ekonomije i oblasti javne uprave.

Prema njegovim riječima, tu spada i funkcionisanje demokratskih institucija, energetika, životna sredina i zakonodavstvo.

Orav je kazao da je spreman da doprinese novoj dinamici u odnosima EU i Kosova, što može, kako je naveo, omogućiti nastavak finansijske pomoći EU Kosovu.

Orav preuzima dužnost u vrijeme ponovne eskalacije napetosti na Kosovu, nako što su kosovske vlasti zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru Kosova.

Iz EU na dan preuzimanja dužnosti Orava ponovo su upozorili kosovske vlasti da će "neuspjeh strana u deeskalaciji tenzija imati posljedice", a nakon što su uz pomoć kosovske policije zatvorene paralelne srpske institucije na sjeveru Kosova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније