Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B./Beta

02. 09. 2024. 18:09 >> 18:09
Čitaj mi:

Nedavno otkriveni ostaci tih tijela

U Poljskoj sahrana više od 700 žrtava nacističkog masakra

U Poljskoj je danas bila državna sahrana više od 700 žrtava nacističkih masovnih pogubljenja u Drugom svjetskom ratu u takozvanoj Dolini smrti na sjeveru zemlje.

Nedavno otkriveni ostaci tih tijela u 188 malih drvenih kovčega sa trakama u bojama poljske zastave su sahranjeni uz vojne počasti na lokalnom groblju žrtava nacističkih zločina.

"Želimo da vratimo sećanje i dostojanstvo žrtvama zločina u Čojnicama", rekao je biskup Rišard Kasina.

Predsjednik Andrej Duda je rekao da njihova smrt nije bila uzaludne i da će zauvijek ostati u sjećanju jer je jedini razlog što su ih nacisti ubili to što su bili Poljaci.

Posmrtni ostaci poljskih civila, uključujući 218 bolničkih pacijenata, ekshumirani su 2021-2024. godine iz više zasebnih masovnih grobnica na periferiji Čojnica.

Lične stvari i dokumenti pomogli su da se identifikuje oko 120 žrtava pogubljenja s početka 1945. godine.

Istoričari su utvrdili da su nacisti, ubrzo poslije invazije Poljske 1. septembra 1939. godine, pogubili neke od civila u želji da zastraše stanovništvo.

Posmrtni ostaci još 500 žrtava su iz masakra januara 1945. godine, kada su Nijemci bježali. U grobnicama su nađeni meci i čaure municije pištolja koje su koristile njemačke snage.

Stručnjaci će nastaviti da prečešljavaju područje u potrazi za još masovnih grobnica i od takozvanog "Pomeranskog zločina" iz 1939. godine - istrijebljenja desetina hiljada poljskih civila - poljoprivrednika, radnika i zanatlija koje su njemački susjedi ubili iz osvete i pohlepe.

Procjenjuje se da su hiljade mentalno bolesnih ljudi ubijene u "jamama smrti" u Pjašnici, Špegavsku, Mnišeku i Čojnici.

Njemački zločin u Pomeraniji je obuhvatio i istrijebljenje 600 poljskih državljana jevrejskog porekla, što je bio uvod u Holokaust.

Poljska je u Drugom svjetskom ratu izgubila šest miliona građana, ili šestinu svog stanovništva, uključujući i tri miliona Jevreja i pretrpela ogromne gubitke u infrastrukturi, industriji i poljoprivredi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније