Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M./RTS

02. 09. 2024. 07:07 >> 07:07

rat u gazi

Iz Libana ispaljeno 20 raketa na Izrael; U Tel Avivu najavljena masovna obustava rada

Sukob Izraela i Hamasa – 332. dan. Oko 20 raketa ispaljeno je iz Libana u napadu na Gornju Galileju, prenosi izraelska vojska. Nekoliko raketa je presrela protivvazdušna odbrana, dok su druge pogodile otvoreno područje. Hiljade ljudi okupilo se na protestu ispred Kneseta u Tel Avivu, tražeći hitan dogovor o oslobađanju talaca, a zatim su blokirali auto-put. Najavljeni su masovni protesti i obustave rada.

 

Tijela šest talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra pronađena su u tunelu u oblasti Rafe u Pojasu Gaze.

Portparol izraelskih oružanih snaga Danijel Hagari rekao je da su pripadnici palestinskog Hamasa neposredno prije dolaska izraelske vojske brutalno ubili šestoro talaca čija su tijela pronađena u tunelu u području Rafe.

Zvaničnik Hamasa Izat el Rišek okrivio je Izrael za smrt šestorice talaca, rekavši da nije voljan da postigne dogovor.

Benjamin Netanjahu poručio je da Izrael neće mirovati dok ne uhvati odgovorne za ubistvo nastradalih talaca čija su tijela izvučena iz Pojasa Gaze.

"Ko ubija taoce, ne želi dogovor“, istakao je premijer Izraela.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant pozvao je premijera Netanjahua da zaključi sporazum o prekidu vatre sa Hamasom, kako bi preostale taoce vratili kući iz Gaze.

Šef izraelskog sindikata Histadrut pozvao je na generalni štrajk, kako bi izvršio pritisak na vladu da postigne dogovor o vraćanju izraelskih talaca koje u Gazi još drži Hamas.

Proteste su, pored privrednika, najavili i zaposleni u prosvjeti.

Ujedinjene nacije, u saradnji sa palestinskim zdravstvenim vlastima, počele su da vakcinišu 640.000 dece u Pojasu Gaze, a Izrael i Hamas su pristali na kratke pauze u oružanim dejstvima, kako bi se kampanja nastavila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније