Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ A.M./RTS ]

02. 09. 2024. 09:01 >> 09:41
22
Čitaj mi:

zgrade srpskih institucija u blokadi

Srbi se okupili ispred zgrada srpskih institucija na Kosovu, traže povratak na posao

Radnici Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica okupljaju se ispred zgrade opštine u koju su u petak upali specijalci Kosovske policije. Prištinska policija četiri dana drži u blokadi zgrade srpskih institucija na sjeveru Kosova. Na glavnom mostu u Mitrovici su dva blindirana i dva terenska vozila Kfora.

Srbi se okupljaju ispred zgrada srpskih institucija na Kosovu

Na više lokacija okupili su se zaposleni u institucijama na sjeveru Kosova čije su zgrade blokirane od petka popodne, javlja dopisnik RTS-a. Namjera im je da uđu u svoje kancelarije u kojima su bili od prije dva dana i ostvare svoje pravo na rad.

Policija, međutim, i dalje blokira ulaze u zgrade, a oko njih su i pojačane snage specijalaca.

Ispred zgrade Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, policija ne dozvoljava radnicima da priđu.

"Ja sam radnik 35 godina, pružao sam usluge bez obzira na naciju, na vjeru, došli smo zato što je ovo naš izvor života. Nemamo druga primanja, to je to što imamo. Nemamo privatni posao. Druga stvar je, gdje će sad građani da izvade izvod, gdje ćete da prijavite dijete koje je rođeno, gdje da zakažete venčanje? Kako će oni da obavljaju svoj posao, ko će to da plati, ko će da izmiri obaveze, zato smo došli da izrazimo protest. Nismo ništa uradili, obični smo radnici", kaže jedan od zaposlenih.

Danas smo došli da pokušamo da uđemo na svoja radna mjesta, kaže jedna radnica.

"Znači nije nikakav protest, ovo je čisto pokušaj da se vratimo na svoja radna mjesta, jer u suprotnom, sve ćemo morati, kao što je slučaj sa ljekovima, sa novcem, da završavamo 60 kilometara odavde u obližnjem Raški, Novom Pazaru", napomenula je.

"Živim u Mitrovici, rođena sam u Mitrovici, ne želim da idem odavde. Država Srbije je omogućila ovo, stoji iza nas i verujem u nju", dodaje druga.

Policija je dovela svoje jače snage, tu su naoružani specijalci sa dugim cijevima u punoj opremi.

Na objektu u Sjevernoj Mitrovici, u kojem su se nalazili sjedišta Kosovsko-mitrovačkog okruga, PIO fonda i Kancelarije za Kosovo i Metohiju sinoć su postavljene tri improvizovane papirne table za nazivima privremenih prištinskih institucija.

Takođe, tabla je jutros postavljena i na zgradi Privremenog organa Kosovske Mitrovice.

Dok su postavljane improvizovane table, ispred objekta se nalazio jedan policijski džip i nekoliko policajaca, dok je takozvana kosovska policija bila raspoređena i na svim raskrsnicama koje vode do te zgrade.

I na objektu u Leposaviću, gdje je do petka radio Privremeni organ opštine Leposavić, Institut za srpsku kulturu, Saobraćajna škola, i gdje se nalaze i kancelarije mnogobrojnih organizacija, danas su privremeno postavljena dva papira sa nazivom privremenih prištinskih institucija.

Zgrade srpskih institucija u četiri opštine na sjeveru Kosova i dalje su blokirane, a ispred njih je takozvana kosovska policija. Kfor je pojačao prisustvo na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Akcije policije na sjeveru pokrajine utiču na bezbjednost, stabilnost i mir, poručila je misija Unmik, poslije razgovora predstavnika Srpske liste sa šeficom te misije na Kosovu Karolin Zijade.

Srpska lista je zatražila hitnu akciju međunarodnih predstavnika.

"NATO je veoma razočaran akcijama na sjeveru Kosova koje nisu koordinirane sa Kforom, navela je portparolka Alijanse Fara Daklala.

Državni vrh Srbije ocjenjuje da je na djelu pokušaj da se isprovocira reakcija i poručuju da je izbor politička borba.

 

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније