Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

29. 08. 2024. 22:44 >> 22:44

RAT U GAZI

Izrael i Hamas dogovorili pauze u borbama zbog vakcinisanja protiv dječje paralize

Izraelska vojska i palestinska militantna grupa Hamas, koju SAD i EU smatraju terorističkom, dogovorili su se za tri trodnevne pauze u borbama u Pojasu Gaze, odvojene po zonama, kako bi oko 640 hiljada djece dobilo vakcine protiv dječje paralize, izjavio je viši zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u četvrtak, 29. avgusta.

 

Vakcinacija bi trebalo da počne u nedjelju, izjavio je Rike Peperkorn (Peeperkorn), viši zvaničnik SZO za ovaj region.

On je naveo da će vakcinacija početi u centralnoj Gazi, zatim u južnoj Gazi, te na sjeveru Gaze. U svakoj od regija će tokom procesa vakcinacije biti trodnevna pauza u borbama.

Peperkorn je dodao da postoji dogovor da se humanitarna pauza u svakoj zoni produži i na četvrti dan, ako bude bilo potrebe.
SZO je 23. avgusta potvrdila da je najmanje jedna beba ostala paralizovana zbog virusa dječje paralize tip 2, što je prvi takav slučaj na ovoj teritoriji u posljednjih 25 godina.

Humanitarna jedinica izraelske vojske (COGAT) je u srijedu saopštila da će vakcinacija biti provedena u koordinaciji s njima "kao dio rutinskih humanitarnih pauza koje će dozvoliti stanovništvu da dođe do zdravstvenih centara gdje će biti vršene vakcinacije".

Agencije Ujedinjenih nacija su sredinom jula saopštile da je u uzorcima prikupljenim 23. juna potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Radi se o vrlo zaraznom virusu koji se može prenijeti pijenjem kontaminirane vode ili oralnim kontaktom. Može prouzrokovati paralizu, a u ekstremnim slučajevima i smrt.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније