29.08.2024 13:50
Share Comments4 Edit
M.M.Lj.

MONSTAT

"Informacije o rezultatima popisa na društvenim mrežama lažne"

Podaci u vezi sa etničko kulturološkim karakteristikama, koji se iznose na društvenim mrežama nijesu rezultat obrađenih podataka iz popisa i ne odražavaju istinito informisanje, već lične pretpostavke pojedinaca i grupa, saopšteno je iz Urave za statistiku Monstat. Apelovali su na aktere da ne iznose u javnost lažne informacije o rezultatima popisa i na taj način dovode u zabludu javnost.

Iz Monstata su kazali da su navodi na društvenim mrežama u vezi sa rezultatima popisa stanovništva neistiniti i podsjećaju da je shodno Zakonu o popisu, publikovanje rezultata iz popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine, isključivo u nadležnosti Uprave za statistiku, odnosno zvanične statistike.

“Podaci u vezi sa etničko kulturološkim karakteristikama, koji se iznose u javnost nijesu rezultat obrađenih podataka iz popisa i ne odražavaju istinito informisanje, već lične pretpostavke pojedinaca/grupa”, navodi se u saopštenju.

Apeluju na aktere ovakvih aktivnosti, da ne iznose u javnost lažne informacije o rezultatima popisa i na taj način dovode u zabludu javnost.

“Ukazujemo da je svako javno iznošenje podataka, iza kojih ne stoji zvanična statistika, u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i pokušaj manipulacije i urušavanja povjerenja u popisni proces”, navodi se u saopštenju.