Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J.

29. 08. 2024. 18:29 >> 18:29
1
Čitaj mi:

MILANOVIĆ

"EU nepoštena prema Sjevernoj Makedoniji"

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u Zagrebu u razgovoru s predsjednikom Sjeverne Makedonije Hristijanom Mickoskim da je Evropska unija nepoštena prema toj zemlji.

„Makedonci su dosad ispunili brojne uslove koji su se tražili od njih da bi ubrzali pregovore i ulazak u EU, ali uprkos tome i dalje su daleko od članstva. Sve to pokazuje kako EU nema iskren i pošten pristup prema Sjevernoj Makedoniji“, rekao je Milanović, prenijela je u saopštenju njegova pres služba.

Hrvatski predsjednik je s Mickoskim, koji boravi u zvaničnoj posjeti Zagrebu, razgovarao o članstvu Sjeverne Makedonije u EU I preprekama koje i dalje stoje na putu toj zemlji prema prema punopravnom članstvu.

On je naglasio da će Hrvatska I dalje čvrsto podržavati i zagovarati ulazak Sjeverne Makedonije u EU.

Na sastanku su razgovarali i o odnosima dvije država koji su, složili su se, tradicionalno dobri i prijateljski.

Podršku Sjevernoj Makedoniji istakao je i premijer Andrej Plenković koji je u razgovoru s Mickoskim rekao da je vrijeme da počnu pregovori te zemlje i EU, a da sva otvorena pitanja budu dio procesa pregovaranja.

Plenković je naglasio da će se Hrvatska to “snažno zalagati”, prenijela je vladina pres služba.

„Iskustvo koje imamo želimo nesebično da podijelimo s našim prijateljima u Sjevernoj Makedoniji i zalažemo se za što brže pregovore“, rekao je Plenković ocijenivši da je u proteklih 20 godina bilo previše nepravdi prema toj državi.

Premijer Mickoski je potvrdio dobre odnose Hrvatske i Sjeverne Makedonije i zahvalio toj zemlji na podršci na putu u EU, prenijela je vladina pres služba.

Na sastanku je usvojena zajednička izjava o daljem jačanju odnosa Hrvatske i Sjeverne Makedonije, a dogovoreno je i unapređenje trgovinske i privredne saradnje, saradnje u području spoljnih odnosa, odbrane i sigurnosti, kulture, digitalne transformacije i energetike.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније