Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Bar info ]

29. 08. 2024. 10:49 >> 10:49
Čitaj mi:

"crmničani da prihvate ponuđeno rješenje"

Marković i Leković: Ne podržavamo blokadu tunela

Udruženje Crmničana “13. jul” i član Savjeta Mjesne zajednice, Ilija Marković, ne podržavaju blokadu saobraćaja, koju dio stanovnika Crmnice organizuje svake nedjelje, tražeći besplatan prolazak kroz tunel “Sozina“. Takođe, smatraju da bi trebalo prihvatiti ponuđeno rješenje od strane Ministarstva saobraćaja, Opštine Bar i “Monteputa” doo, koje podrazumijeva značajno povećanje subvencija u tu svrhu – sa 80.000 na 200.000 eura.

“U početku smo, kao Savjet Mjesne zajednice (vjerovatno još uvijek pojedini članovi podržavaju one koji organizuju proteste) dali podršku nastojanjima da se za sve stanovnike Crmnice obezbijedi besplatan prolaz kroz tunel, čak smo i sakupili oko 500 potpisa mještana.

Međutim, nismo za to da se primjenjuju radikalne mjere, kakva je blokada saobraćaja u sezoni, već da se razgovara sa predstavnicima ‘Monteputa’ i Ministarstva saobraćaja i dođe do kompromisa.

Poslije prvog sastanka, grupa koja organizuje blokadu saobraćaja, nije više kontaktirala sa nama. Direktor ‘Monteputa’ Milan Ljiljanić, sa kojim sam i juče razgovarao, obećao je da će predviđen novac biti uplaćen do decembra u cijelom iznosu, a nakon usvajanja Budžeta za narednu godinu, ugovorom će se obavezati o uplati 100.000 eura subvencija, a isto toliko će izdvojiti i Opština Bar, na čemu smo veoma zahvalni. Sa tih 200.000 eura, zadovoljavamo sve potrebe mještana Crmnice, Šestana i Ostrosa”, smatra Ilija Marković, član Savjeta MZ Crmnica, koji je podsjetio da je do sada pravo na besplatan prolazak kroz tunel koristilo 240 mještana, u tri kategorije – stalno zaposleni u Baru, poljoprivredni proizvođači i izdavaoci smještaja. Sada, sa novim iznosom subvencija, stvoreni su preduslovi, kazao je, da se te kategorije prošire.

Na pitanje da li je to stav većine Crmničana, Marković je kazao:

“Pitanje je što je većina. Na protestima, iz nedjelje u nedjelju, vidimo 30 – 40 ljudi. Ja ću samo reći da u Crmnici, zvanično, u birački spisak imamo upisanih oko 860 lica, staračkih domaćinstava je 400, a penzionera 600. Kao član Savjeta Mjesne zajednice, ja zastupam 20 do 30 posto Crmničana, i tvrdim da je 200.000 eura dovoljno za naše stvarne potrebe”, kategoričan je Marković.

Isti stav zastupa i predsjednik Udruženja Crmničana “13. jul”, Zoran Leković.

“Od starta nisam bio za takav način rješavanja ove problematike, jer blokada saobraćaja šteti turističkoj privredi. Trebalo je da sjednemo, da se dogovorimo i vidimo što su naši zahtjevi i potrebe. Nije korektno da se izlazi sa takvim zahtjevima i na taj način pokušava riješiti problem, kao da je to stav svih Crmničana, a nije tako. Podržavam mladost, njihove namjere, ali se ne može separatno odlučivati, već sinhronizovano, u skladu sa dogovorom, na primjeren način. Ja sam rođeni Crmničanin, živim u Crmnici, i ne može neko u moje ime da izlazi na ulicu i kaže ‘Mi, Crmničani’, jer svi Crmničani ne misle tako”, kazao je Leković, koji je istakao da su tunel gradili svi građani Crne Gore, a ne samo Crmnice.

“Mi smo imali sreće da je tunel na našem području, da će budući auto put, proći kroz Crmnicu, da je izvorište i vodovod ‘Bolje sestre’ takođe kod nas, ali to, i sve ostalo, treba da valorizujemo na mnogo bolji način, dogovarajući se sa predstavnicima Opštine, nevladinim sektorom i Mjesnom zajednicom. Trebalo bi prihvatiti ponudu ‘Monteputa’, Opštine i Ministarstva saobraćaja, prekinuti sa blokadama saobraćaja, a ukoliko se ovo rješenje u praksi ne pokaže kao dobro, sjesti, razgovarati i doći do onog što je optimalno i najbolje”, zaključio je Leković.

Udruženje Crmničana “13. jul” broji nekoliko stotina članova, od kojih mnogi žive širom bivše Jugoslavije, a stav koji je iznio Leković, prema njegovim riječima, zastupa značajan broj njih koje su uspjeli da kontaktiraju, kao i rukovodstvo udruženja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније