Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aleksandra Jovančević [ Dnevnik TVCG ]

28. 08. 2024. 19:40 >> 19:41
1
Čitaj mi:

INTERVJU SA ŠEFOM CRNOGORSKE DIPLOMATIJE

Ibrahimović za TVCG: Nedostaje 27 ambasadora, šaljemo lošu poruku

U susret sastanku sa predsjednikom Jakovom Milatovićem, ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović ističe da je zabrinjavajuća situacija u diplomatskoj mreži. Nedostaje 27 ambasadora čime se, kaže Ibrahimović, šalje loša poruka. Očekuje da će dogovorom sa predsjednikom Crna Gora riješiti dugogodišnji problem.

Ibrahimović je u intervjuu za Dnevnik TVCG kazao da je nedopustivo da crnogorska misija pri NATO-u nema šefa misije, a isto stanje je i u Njujorku.

"Isto tako, poražavajuća je činjenica, moram priznati da u regionu sa našim prijateljskim susjednim državama do skora nemamo nijednog ambasadora. Dakle, ambasadora nemamo ni u Hrvatskoj, ni u Sloveniji, ni na Kosovu, ni u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i u Republici Sjevernoj Makedoniji", naveo je Ibrahimović.

Ibrahimović poručuje da se mora promptno reagovati i da je stanje diplomatske mreže prilično zabrinjavajuće.

"To mene kao ministra vanjskih poslova obavezuje da promptno reagujem i da što prije, onamo gdje je moguće, popunimo naša diplomatsko-konkzularna predstavništva", rekao je on. 

Sve je to posljedica, kaže crnogorski šef diplomatije, političke nestabilnosti u Crnoj Gori.

"Promijenili smo tri Vlade, a godinu dana nismo bukvalno imali ministra vanjskih poslova. To je, po meni, jedan vrlo važan činioc. Svjedočimo i kohabitaciji između Vlade i predsjednika države. Ta kohabitacija negdje datira još od 2020. godine i dominantna je u manjoj ili većoj mjeri. Međutim, nekako je kulminirala onda kada je došlo do političkog mimoilaženja predsjednika i premijera", smatra Ibrahimović. 

Za sebe kaže da je čovjek od dijaloga, pa za sve tvrdi da postoji dogovor.

Poručio je da je sazvao sastanak sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem, gdje će pokušati kroz razgovor, uz poštovanje principa i standarda da iznađu rješenje. 

"Vjerujem da smo i ja i predsjednik države svjesni toga da ćemo ipak izdići iznad nekih drugih interesa i da će nam prioritet biti državni interes. Moramo hitno popuniti naša diplomatsko-konzularna predstavništva", kategoričan je Ibrahimović. 

Upitan šta će biti prioritet u njegovom radu, Ibrahimović je odgovorio da se mora jačati kadar, naravno uz profesionalni odnos. 

"Moramo edukovati naš diplomatski kadar i u narednom periodu okupiti tim koji će odgovoriti vrlo zahtjevanim izazovima kad je u pitanju vanjska politika", zaključio je Ibrahimović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније