Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.M.Lj.

28. 08. 2024. 08:09 >> 08:24

ĆULAFIĆ

U Bojanu se izlivaju i hemikalije iz Skadra, ipak, parametri u dozvoljenim granicama

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić kazao je da više od otpadnih voda koje se izlivaju iz albanskog Velipolja zabrinjavaju hemikalije iz fabrike radana u Skadru. On je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao da Agencija za zaštitu životne sredine redovno vrši uzorkovanje vode, te da su za sada parametri u dozvoljenim granicama.

Ćulafić je izjavio da je za septembar dogovoren sastanak sa albanskim kolegama na kom će razgovarati o izlivanju otpadnih voda u rijeku Bojanu.

“Ne možemo smatrati te otpadne vode u toj mjeri opasnim kao što je to slučaj sa tečnostima koje se izlivaju u Bojanu za koje sumnjamo da su u pitanju hemikalije koje takođe dolaze sa teritorije opštine Skadar i kako se inicijalno sumnjalo iz fabrike radana”, kazao je on.

Fokus njegovog rada biće, kako kaže, poglavlje 27 za koje će se truditi da u doglednom roku bude zatvoreno. 

"Ova Vlada ima cilj da do 2028. godine stvori sve preduslove za ulazak u Evropsku uniju, međutim, te se ambicije povećavaju tako da smo uskladili da do 2026. godine ispunimo sve ono što su naše obaveze ne bismo li ostavili dvije godine Evropskoj komisiji da naš rad na miru ocijeni", istakao je ministar.

Ćulafić je kazao da Agecija za zaštitu životne sredine vrši periodično uzorkovanje vode i u periodu izlivanja otpadnih voda.

“I ono što smo za sada dobili jeste da su parametri tih tečnosti u dozvoljenim granicama”, kazao je on.

Kada je riječ o ulcinjskoj Solani, kazao je da je dugoročni plan osnivanje preduzeća za upravljanje Solanom.

Ćulafić smatra da je neopravdano nepovjerenje Nikšićana u Agenciju za zaštitu životne sredine i analizama da se radi o bezopasnom gritu koji je istovaren u tom gradu. 

"AZŽS i Centar za ekotoksikološka istraživanja preduzele su najhitnije mjere u mjestu Straševina gdje je istovaren grit i analize su pokazale da je riječ o neopasnom otpadu i tu se ovlašćenja za istraživanja završavaju", kazao je on. 

Kada je riječ o inustrijskom otpadu za koji direktor Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić kaže da je istovaren kod Cijevne u Zeti, Ćulafić ističe da će i u tom slučaju biti urađene analize, ali da pretpostavlja da će se i u ovom slučaju  utvrditi da je riječ o bezopasnom otpadu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније