Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

16. 08. 2024. 18:54 >> 19:23
Čitaj mi:

OBIŠAO MARINU

Ćulafić: Očuvanje mora osiguraće zdravo okruženje za buduće generacije

Očuvanje mora nije samo ekološki zadatak, već moralna obaveza koja će osigurati zdravo i čisto okruženje za buduće generacije, poručio je ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjan Ćulafić. On je sa saradnicima obišao marinu u Portonovom i Lazure hotel&marinu kako bi se uvjerio u stanje očuvanosti prirode i zaštite životne sredine.

Ministar Ćulafić je istakao da luke i marine nautičkog turizma predstavljaju područja sa povišenim rizikom za životnu sredinu.

Zbog toga je, kako je poručio, od izuzetne važnosti da se uspostave i striktno poštuju ekološki standardi.

"Upotreba naprednih materijala i tehnologija nudi mogućnost efikasnijih modela ekološke zaštite, što je ključni korak ka očuvanju naših mora i obale," naglasio je ministar.

Upozorio je na opasnosti koje predstavljaju balastne vode, mogućnost pomorskih havarija, kao i zagađenje naftnim derivatima i otpadnim vodama sa brodova. 

"More, koje je sastavni dio naše životne sredine, moramo štititi, jer je to indikator patriotskog osjećaja koji imamo. Investicije u očuvanje mora donose dugoročne benefite ne samo turistima već i lokalnom stanovništvu, osiguravajući zdravo i čisto okruženje za buduće generacije," rekao je Ćulafić.

Posebno je naglasio da, iako se procjenjuje da 80% zagađenja mora dolazi sa kopna, preostalih 20% zagađenja sa mora ne smijemo zanemariti

"Nedozvoljene hemijske supstance, teški metali, deterdženti, mineralna ulja i visoke koncentracije bakterija ne smiju biti prisutni ni u jednoj marini, plaži ili zalivu Boke. Prirodne resurse treba kontrolisano koristiti, jer je naša obaveza i da ih očuvamo. Dakle, održivost je mjera koja nam treba," istakao je.

Ocijenio je i da intenzivni razvoj turizma, a posebno nautičkog turizma, donosi značajne ekonomske benefite, ali i ekološke izazove koje je potrebno adresirati.

Ministar Ćulafić je zahvalio svim zaposlenima u marini na njihovom doprinosu u očuvanju životne sredine, te istakao važnost saradnje između državnih organa i privatnog sektora u cilju postizanja održivog razvoja nautičkog turizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније