Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V. [ Gradski portal ]

16. 08. 2024. 20:04 >> 20:04

ŠARANOVIĆ

"Upravi policije nedostaje 1.500 službenika, rješenje izmjene zakona"

Višedecenijsko uništavanje sektora bezbjednosti u Crnoj Gori rezultiralo je brojnim problemima policije, među kojima ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović izdvaja kadrovski deficit. Taj problem trebao bi da se riješi izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je danas podržao skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) bilježi nikada bolje rezultate naročito u sektoru borbe protiv kriminala i korupcije, prema riječima ministra Danila Šaranovića, Uprava policije bilježi kadrovski deficit od 1500 službenika. U cilju rješavanja ovog problema, Šaranović je kroz izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima, pored ostalog, predložio pojednostavljivanje procedure za zapošljavanje u policiji.

"U sektoru za borbu protiv kriminala imamo popunjenost od svega 61 odsto, u sektoru policije opšte nadležnosti 58 odsto, u sektoru granične policije 68 posto, u sektoru policije posebne namjene 67 posto. U sektoru za finansijsko obavještajne poslove, koji je najmanji sektor u Upravi policije sa 40-ak službenika, imamo visoku popunjenost sa 82 odsto“, kazao je Šaranović.

To u praksi, objašnjava Šaranović, pravi probleme u funckionisanju sektora bezbjednosti u brojnim opštinama Crne Gore.

"U odjeljenju bezbjednosti u Berana imamo sistematizovanih 16 mjesta za policijske službenike koji trebaju da rade u saobraćajnoj policiji. U ovom trenutku imamo svega 8 policajaca koji rade u saobraćajnoj policiji, a u narednih godinu dana od njih 8 šest će ispuniti uslove za penziju to znači ćemo u jednim Beranama imati svega 2 policajca koji će raditi u saobraćajnoj policiji. U odjeljenju bezbjednosti Pljevlja do kraja naredne godine 70 odsto uniformisanog sastava policije će steći uslove za penziju“, ističe Šaranović.

Izmjenama se inicira i produženje rokova do 2028. godine za ostvarivanje uslova za penziju po povlašćenim uslovima policijskim službenicima, koji je po važećem zakonu trebao da istekne 31. decembra 2025.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније