Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ N1 ]

16. 08. 2024. 20:43 >> 20:51
Čitaj mi:

MINISTAR ODBRANE

Obavezni vojni rok u Hrvatskoj od sljedeće godine, trajaće dva mjeseca

Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić izjavio je da će obavezni vojni rok, koji je najavljen od početka iduće godine, trajati dva mjeseca.

„Vojni rok će trajati dva mjeseca, počeće 1. januara 2025. godine“, rekao je Anušić za RTL telelviziju.

U javnosti se već neko vrijeme govori o vraćanju obaveznog vojnog roka, a jedan od njegovih najvećih zagovornika je ministar odbrane Ivan Anušić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

On već mjesecima najavljuje vraćanje obaveznog vojnog roka od početka 2025. godine za mladiće starije od 18 godina, ali uz napomenu da se detalji još dogovaraju i da nije obavljena politička procedura.

Obavezno služenje vojnog roka ukinuto je 2008. godine i od tada se vojni rok služi samo dobrovoljno, ali i za to je slabije interesovanje.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je nedavno da se o vraćanju obaveznog vojnog roka treba dugo i ozbiljno razgovarati na najvišem nivou.

Povodom najava iz Vlade koju vode HDZ i desničarski Domovinski pokret, Milanović je rekao da hrvatski Ustav „ostavlja vrlo malo prostora“ za obavezan vojni rok.

Nevladino udruženje Centar za ekonomsko obrazovanje je Vladi i Ministarstvu odbrane u julu predalo peticiju sa više od 5.000 potpisa protiv vraćanja obaveznog vojnog roka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније