Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 08. 2024. 06:51 >> 07:27
8
Čitaj mi:

DOM ZDRAVLJA PODGORICA

Uskoro nove potvrde: Upitno hoće li nevakcinisana djeca moći u vrtiće

Potvrde za upis djece u vrtiće imaće drugačiju formu, u smislu značajnih stručnih preporuka koje se tiču vakcinalnog statusa djece i aktuelne epidemiološke situacije u državi, saopšteno je Portalu RTCG iz Doma zdravlja Glavnog grada.

Nijesu precizirali kakve će biti nove potvrde za polazak mališna u vrtiće, ali kažu da ovih dana očekuju izmjene tehničke prirode u sistemu.

Podsjetimo, Institut za javno zdravlje (IJZ) uputio je domovima zdravlja preporuku da zaključno sa jučerašnjim danom ne izdaju potvrde o boravku u predškolskim ustanovama djeci koja nijesu potpuno vakcinisana u skladu sa uzrastom.

Iz IJZ-a su za portal Roditelji ranije rekli da je ta preporuka donesena zbog pogoršanja epidemiološke situacije u vezi sa morbilima, kao i potrebe za dopunom obrasca potvrde sa konkretnim savjetima za roditelje.

Iz Doma zdravlja Glavnog grada nam je saopšteno da poštuje i sprovodi preporuku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, vezano za privremenu obustavu izdavanja potvrda za upis u predškolske ustanove, za djecu koja nisu u potpunosti vakcinisana u skladu sa uzrastom.

"Nemamo tačan podatak koliko djece u ovom kratkom periodu nije dobilo potvrdu za upis u vrtiće, ali smo sigurni da ćemo uskoro krenuti sa izdavanjem novih potvrda za upis za svu djecu", saopšteno na je iz podgoričkog Doma zdravlja.

Kažu i da se preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore zasnivaju na stručnim stavovima iza kojih postoji utemeljena analiza i statistika.

"Svaku preporuku Instituta treba shvatiti isključivo u interesu zaštite zdravlja populacije, a domovi zdravlja apsolutno su u službi zdravstvene zaštite svih naših građana", poručuju iz Doma zdravlja Glavnog grada.

Epidemija morbila u Budvi postoji, a strahujemo da ponegdje tinja u drugim gradovima u Crnoj Gori, saopštio je ove sedmice za TVCG epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović.

Joksimović savjetuje roditelje da djeca koja nijesu vakcinisana ne odlaze u predškolske ustanove.

"To je preporuka IJZ stanovništvu. Naš stav je jasan i preporučili smo da se ograniči prisustvo djece u predškolskim ustanovama i to želimo da se zakonski reguliše. Sa većim epidemijama dolaze i veći slučajevi obolijevanja, praćeni komplikacijama, koje želimo svim silama da izbjegnemo", kazao je Joksimović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније