Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.V. [ N1 ]

16. 08. 2024. 18:37 >> 18:37
1
Čitaj mi:

DEMOSTAT

"Telegram – efikasno sredstvo za širenje dezinformacija"

Telegram je postao jedan od glavnih alata za širenje prokremaljskih dezinformacija i propagande na globalnom nivou, piše Demostat. Samo tokom 2024. godine identifikovano je oko 800 kanala koji podržavaju Kremlj, a koji funkcionišu na više od 30 jezika.

Ovi kanali su postali zamjena za zvanične ruske medije kao što su RT i Sputnjik, nakon što je njihov rad ograničen na području SAD, EU i drugih zemalja nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Kako piše Demostat, ova aplikacija ima značajan broj korisnika i u zemljama Zapadnog Balkana, posebno u Srbiji. Ciljna grupa Telegrama su, prije svega, mladi ljudi od 16 do 30 godina. Pored toga što se putem Telegram kanala informišu, Telegram se koristi i za međusobno komuniciranje korisnika ove aplikacije.

Ovi kanali su ključni za širenje dezinformacija koje podržava Kremlj, a cilj im je podrivanje poverenja u zapadne vlade i međunarodne organizacije, kao i smanjenje podrške Ukrajini od Evropske unije, NATO saveznika i drugih partnerskih država. Oni aktivno šire propagandni sadržaj koji opravdava rusku vojnu agresiju u Donbasu i promovišu razne teorije zavjere koje služe interesima Kremlja, navodi Demostat.

Zanimljivo je, navodi Demostat, da ukupna publika na ovim kanalima doseže čak 15,7 miliona ljudi, dok se publikacije to jest, objavljeni sadržaj pregleda gotovo 100 miliona puta dnevno. Upravo ovakav obim angažmana omogućava kanalima da efikasno šire dezinformacije i manipulišu javnim mnjenjem širom svijeta. Meta su im auditorijum u Evropi, Americi, Aziji i Africi. Raznovrsnost jezika na kojima ovi kanali funkcionišu omogućava im maksimalan doseg i efikasno uticanje na globalno javno mnjenje, kazali su iz Demostata. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније