Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M.

15. 08. 2024. 13:40 >> 13:45
5
Čitaj mi:

VLADA CRNE GORE

Nema smanjenja penzija - Evropom sad 2 penzije će iskljucivo rasti

Vlada se neće baviti nedogovornim izjavama pojedinaca na visokim državnim funkcijama koji vode predizbornu kampanju netačnim i populističkim izjavama saopštili su za RTCG iz Vlade.

Kažu da se način obračuna penzije se ne mijenja.

"Visina doprinosa ne određuje visinu penzije te je samim tim jasno da do umanjenja penzija i ne moze doći u narednom periodu", kaže se u saopštenju Vlade.

Kaže se da upravo ova Vlada kroz značajan rast prosječne zarade obezbjeđuje najveći rast penzija po osnovu usklađivanja penzija posljednjih godina. Taj rast će već od 1. januara iznositi prosječno 50-60 eura, što je nastavak povećanja penzija koji smo počeli istorijski najvećim pojedinačnim rastom minimalne penzije na 450 eura.

"Obračun penzija je individualan za svakog pojedinca, koji ostvari uslove za odlazak u penziju, propisane Zakonom o penzijskom i ivalidskom osiguranju. Predstavlja - prije svega odnos osnovice koja je zarada pojedinca kome se obračunava penzija (bruto 1 osnovica, čiji rast je neminovan usljed rasta minimalne zarade) i prosječne zarade u Crnoj Gori, kao i penzijskog staža. Na osnovu propisanog načina obračuna dobija se iznos ličnog boda, koji se nakon toga množi sa vrijednošću penzije za jedan lični bod, koji predstavlja utvrđeni nominalni iznos penzije za jedan lični bod, koji se usklađuje tri puta godišnje", navodi se u saopštenju.

Zbog informisanosti građana, kako kažu, napominju i da visina doprinosa nikada nije bila paramater za izračun penzije, tako da umanjenje doprinosa u narednom periodu ne može i neće uticati na izračun penzije.

"Takođe, imajući u vidu cinjenicu da se obračun ne mijenja na bilo koji način, podsjećamo da nekadašnji ministar ekonomskog razvoja, a trenutni predsjednik Crne Gore, ove nedoumice nije imao u momentu povećanja minimalne zarade kroz program Evropa sad 1, čime je došlo do značajnog rasta i prosječne zarade, što je upravo i sada slučaj primjenom programa Evropa sad 2", navodi se u saopštenju.

Vlada je, dodaju, svojim dosadašnjim postupanjem, kroz izmjenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i uvecanjem minimalne penzije sa 296 na 450€ pokazala odgovoran odnos prema penzionerima, kroz poštovanje potreba za postizanjem minimuma jednakosti na polju životnog standarda svih građana, bez zaduženja za tu potrebu.

"Uzimajuci u obzir takav postupak, jasno je da Vlada bilo kojom mjerom nece ugroziti buducnost penzionera, vec ce kroz predlozene mjere, penzioneri koji primaju penzije iznad minimalnog iznosa od 450€, imati povecanje kroz redovno uskladjivanje u januaru 2025. godine, jer je jedan od znacajnih parametara za uskladjivanje penzija iznos prosjecne zarade u CG, ciji rast se ocekuje primjenom mjera iz programa Evropa sad 2. Predmetno povecanje bice za oko 7-8%, ili oko 50€", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније