Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

11. 08. 2024. 10:37 >> 10:38

sASTANAK Ćulafić – Felten

Međusobna otvorenost i konkretni potezi ključ za sinhronizovan napredak

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić sastao se sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori Peterom Feltenom. Ocijenjeno je da je važna saradnja sa lokalnim samoupravama, od kojih se očekuje da najbolje poznaju svoje prioritete, potencirajuci značaj spremnosti lokalnih rukovodstava da preduzimaju aktivne korake u izradi zrele projektno-tehničke dokumentacije, neophodne za investiciona ulaganja.

Tokom sastanka, Ćulafić je informisao ambasadora o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa definisanjem statusa Ulcinjske solane, te istakao trenutne izazove u konkretizovanju upravljačkog modela ovog važnog lokaliteta.

“On je izrazio svoju namjeru da posreduje u razgovorima između Opštine Ulcinj i Ministarstva finansija, s ciljem pronalaženja održivog rješenja koje bi uvažilo mnjenje lokalne zajednice, ali i dugoročne državne interese Crne Gore. Ćulafić je naglasio ekološki značaj solane, ne samo za Crnu Goru, već i za širi region”, stoji u saopštenju.

Iskazao je zahvalnost Njemačkoj na dosadašnjoj finansijskoj podršci, koja se ogledala u ekspertskoj pomoći, direktnom finansijskom doprinosu, kao i u nabavci opreme za održavanje solane.

“Ćulafić je naglasio da je, uz dobijeni Instrument za predpristupnu pomoć (IBAR), ispunjenje obaveza vezanih za poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, od presudne važnosti za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, dodaje se.

On je najavio osnaživanje administrativnih kapaciteta Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera (MERS), u skladu sa preporukama, ali i obavezama koje nameće jedno od mjerila, kao i intenzivne aktivnosti na polju podizanja svijesti i edukacije u oblasti zaštite prirode.

“Ambasador Felten je ukazao na dugoročnost ovog procesa, navodeći Njemačku kao pozitivan primjer u borbi sa izazovima klimatskih promjena. Felten je pozdravio najavu ministra da će ojačati kapacitete svog ministarstva, posebno u pogledu globalnih zajedničkih napora da se klimatske promjene obuzdaju brzim smanjenjem emisija ugljen dioksida, i izrazio nadu da će Crna Gora, uz podršku EU, prednjačiti u postavljanju ambiciozih ciljeva za smanjenje emisija”, kaže se u saopštenju.

Felten i Ćulafić su se složili da sastanak ministara ekologije, koji će se održati u oktobru u Hamburgu u okviru Berlinskog procesa, može dati važne nove impulse za spovođenje ,,Zelene agende“ dogovorene 2020. godine u regiji Zapadnog Balkana.

Oni su se složili da su međusobna otvorenost i konkretni potezi najbolji put za očuvanje povjerenja, bez kojeg je teško očekivati napredak na putu ka evropskoj zajednici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније