Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J.

10. 08. 2024. 18:22 >> 19:40
Čitaj mi:

monteput

"Tender se ne sprovodi po domaćim, već po pravilima Evropske banke"

Iz kompanije Monteput potvrdili su za Portal RTCG da su iz medija upoznati sa, kako kažu, dezinformacijama koje se plasiraju putem društvenih mreža u vezi sa juče raspisanim tenderom za nadzor nad izradom projektne dokumentacije i izvođenjem radova na izgradnji autoputa Bar - Boljare. Kako su nam kazali, ono što najvjerodostojnije demantuje tvrdnje je činjenica da se tender ne sprovodi po domaćim već po pravilima Evropske banke za obnovu i razvoju (EBRD), koja i djelimično finansira ovaj projekat.

Podsjetimo, nakon što je premijer Milojko Spajić saopštio da je raspisan tender za nadzor nad izradom dokumentacije i izvođenjem radova na dionici Mateševo-Andrijevica, bivši ministar pravde i njegov bivši partijski kolega Andrej Milović kazao je da ima snažnu intuiciju za to koja će firma za nadzor dobiti ovaj posao. Milović je naveo i da vjeruje da će i SDT/SPO to zanimati.

“A gotovo sam siguran – i većinu poslova za buduće infrastrukturne projekte. Evo male pomoći: dva državna direktora imaju paravan firmu. Jedan je školski drug premijera i čovjek od povjerenja, a drugi sarađuje sa bliskim krvnim srodnikom premijera. Nedavno bili i zajedno u Parizu. Premijer gura infrastrukturne projekte, zbog države naravno – sluga naroda, ne bi on radi sebe. Dosta sam rekao, jer ipak je ovo maraton, a ne sprint. A 29. septembar daleko”, naveo je Milović ranije na mreži X.

Tvrdnje Milovića na svom nalogu na mreži X demantovao je i Pokret Evropa sad, ističući da se radi o lažnoj vijesti.

Odgovarajući na pitanja Portala RTCG, iz Monteputa su objasnili da s obzirom na uslove tendera, teško da ih neka domaća kompanija može zadovoljiti, samim tim jer podrazumijevaju sljedeće.

"Ponuđač mora imati realizovana najmanje dva (2) ugovora za pružanje usluga nadzora iz oblasti putne infrastrukture, mostova i tunela, za period od 2014. do danas, pri čemu svaki od ugovora se odnosi na radove čija vrijednost iznosi najmanje 300 miliona eura; Ponuđač mora imati realizovan najmanje jedan ugovor za pružanje usluga nadzora, iz oblasti putne infrastrukture, mostova i tunela, za radove, vrijednosti od najmanje 300 miliona eura, izvedene po FIDIC žutoj ili crvenoj knjizi", istakli su iz Monteputa za Portal RTCG.

Kada se na navedne uslove doda činjenica da su uslovi tendera usklađeni sa pravilima i politikama nabavke EBRD-a, jasno je, kažu, da će ponuđači na raspisanom tenderu biti strane firme koje mogu zadovoljiti tražene kriterijume.

"Imajući u vidu obimnost i zahtjevnost ovog procesa molimo pojedince da neodgovornim javnom istupanjem, bez znanja o relevantnim činjenicama, ne šire dezinformacije i podrivaju povjerenje u proces od državnog značaja. Ukoliko, pak, postoje nejasnoće Monteput doo stoji na raspolaganju svim zainteresovanim subjektima da, u saradnji sa kolegama iz EBRD, pojasni sve eventualne nejasnoće koje mogu imati u vezi sa ovim ili drugim projektima u našoj nadležnosti", zaključuju iz Monteputa.

Raspisan tender za nadzor nad izvođenjem radova za dionicu Mateševo – Andrijevica

Podsjetimo, kompanija Monteput raspisala je juče tender za nadzor nad izradom projektne dokumentacije i izvođenjem radova na izgradnji autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo – Andrijevica.

Poziv je dostupan na https://ecepp.ebrd.com/delta/buyers/select/viewListStatus.html?id=33479143, a uslovi tendera su usklađeni sa pravilima i politikama nabavke EBRD-a.

"Cilj javnog poziva je angažovanje iskusnog nadzornog organa nad projektovanjem i izvođenjem radova, koji obuhvataju sve pripadajuće objekte, administraciju ugovora i upravljanje projektom u skladu sa FIDIC-ovim uslovima i pravnim propisima Crne Gore", naveli su u saopštenju.

Nadzor nad projektovanjem uključuje i stalni pregled i monitoring izrade glavnog projekta i ostale projektne dokumentacije tokom cijelog procesa projektovanja.

To, između ostalog, podrazumijeva i kontrolu usklađenosti dinamike i napretka izrade glavnog projekta sa programom radova i obavezu saradnje nadzora sa Državnom revizionom komisijom (DRI).

"Nadzor nad radovima znači svakodnevni nadzor i kontrolu kvaliteta izvedenih radova od strane Izvođača u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i Pravilnikom o načinu obavljanja stručnog nadzora složenog inženjerskog objekta.

Izgradnja autoputa Bar-Boljare, dionice Mateševo - Andrijevica, u ukupnoj dužini od oko 22 km, strateški je projekat od značaja za razvoj Crne Gore. Projekat se djelimično finansira iz kredita, obezbijeđenih grantova i kapitalnog budžeta Crne Gore", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније