Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

02. 08. 2024. 10:48 >> 11:01
Čitaj mi:

ćulafić u nikšiću

Dogovoreno zatvaranje deponije Mislov do

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić posjetio je opštinu Nikšić gdje je održao radni sastanak sa predsjednikom Opštine Markom Kovačevićem i predsjednikom Skupštine Opštine, Nemanjom Vukovićem. Na sastanku se razgovaralo o ekološkoj slici Nikšića, deponiji Mislov do, budućim projektima i unapređenju saradnje Ministarstva i lokalne samouprave.

Sagovornici su se dogovorili da zajednički preduzmu preostale korake u pravcu zatvaranja deponije Mislov do, te da Opština Nikšić privremeno odlaže otpad na podgoričku deponiju „Livade“. Takođe, bilo je riječi i o planiranju izgradnje transfer stanice i stvaranju uslova za izgradnju Centra za upravljanje otpadom.

Ćulafić je istakao da Ministarstvo integralno posmatra rješavanje problema otpada za cijelu Crnu Goru, naglašavajući viziju uspostavljanja četiri Regionalna centra za upravljanje otpadom, pri čemu će, kako je naveo, biti obezbijeđena regionalna pokrivenost za komunalni otpad i predviđen prostor za upravljanje drugim vrstama čvrstog otpada, u skladu sa specifičnostima lokalne privrede i međuopštinske saradnje.

Govoreći o dugogodišnjem problemu deponije Mislov do, Ćulafić je ocijenio da je to državno, a ne samo lokalno pitanje, te da je neophodno preduzeti sve korake u cilju zatvaranja deponije.

“Traženje optimalnog rješenja postoji i volja resora na čijem sam čelu je da se Nikšiću pomogne kako bi taj grad opet bio prepoznatljiv, a svi njegovi potencijali nesmetano korišćeni,” poručio je Ćulafić.

Naglasio je da će Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera pružati podršku svakoj lokalnoj samoupravi u njihovim naporima za unapređenje ekološke slike.

Dodao je da je za saradnju u izgradnji kapitalnih projekata, poput Regionalnog centra, nužan preduslov uredna projektna i tehnička dokumentacija.

“Apelujem na lokalne samouprave da u okviru svojih mogućnosti što efikasnije nastave rad na sličnim poslovima, kako bi Ministarstvu otvorili put za produktivniju podršku”, poručio je Ćulafić.

Državni sekretar u Ministarstvu, Nenad Vitomirović, kazao je da će Planom o upravljanju otpadom koji je u postupku revizije, biti riješen način upravljanja otpadom u narednom period, a sve u skladu sa Zakonom. Takođe je istakao punu podršku Ministarstva lokalnim samoupravama.

Predsjednik Kovačević istakao je da se nova lokalna uprava već od prvog dana svog mandata uhvatila ukoštac sa dugogodišnjim i naslijeđenim problemom deponije Mislov do. Prema njegovim riječima, do sada su sanirana dva platoa, a uskoro počinje i sanacija trećeg, s ciljem da se deponija zatvori u narednom periodu kako ne bi postojala nijedna deponija u gradu.

„Prethodnih dana izbio je požar na pomenutoj lokaciji, koji će biti brzo ugašen. Tužilaštvo radi na rasvjetljavanju tog slučaja, budući da se sumnja da je uzrok požara ljudski faktor. Proces sanacije nije ugrožen zbog tog požara, što nas posebno raduje. Posebno tretiramo problem deponije, a posebno sagledavamo tretiranje otpada na teritoriji opštine Nikšić u budućnosti. Pokušavamo postupno da riješimo ta dva problema“, poručio je Kovačević.

Vuković je naglasio da je jedan od strateških ciljeva Opštine na polju ekologije zatvaranje deponije Mislov do.

Izrazio je veliko zadovoljstvo što se došlo nadomak tog cilja, te istakao kontinuirane napore Opštine da pronađe konačno i održivo rješenje za tretiranje otpada. U tom kontekstu, apostrofirao je neophodnost izgradnje Centra za upravljanje otpadom. Podsjetio je da je Svjetska banka finansirala šest preliminarnih studija za izgradnju pomenutog centra, koji je prostornim planom predviđen u Željezari. Ocijenio je da je to najkraći i najbolji put ka unapređenju ekološke slike grada.

Nakon sastanka, sagovornici su obišli lokaciju Mislovog dola.

U pratnji ministra bili su državni sekretar u Ministarstvu Nenad Vitomirović, načelnik Direkcije za upravljanje otpadom i komunalne usluge Ivan Stanišić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić i šefica kabineta Jasna Jaćimović.

Sastanku su, uz dva predsjednika, prisustvovali i potpredsjednik Mitar Goranović, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Milanka Radulović, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidak Krtolica sa saradnicom Natašom Bakić, sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Zoran Šoškić, šef kabineta predsjednika Opštine Marko Perućica i direktor NVO „Ozon“ Aleksandar Perović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније