Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Faruk Šabanović (agencije)  [ DW ]

11. 08. 2024. 12:45

Evakuacija civila iz Kurska, rakete na Kijev

Civili odlaze iz zone sukoba, 9.08.2024. region Kursk

Sukobi u graničnoj regiji Kursk očigledno imaju ozbiljne posledice za civilno stanovništvo. Ruska civilna zaštita je, prema navodima državne agencije Tass, saopštila da je oko 76.000 civila prebačeno u druge delove Rusije.

Za ljude koji napuštaju svoje domove uvedeni su dodatne železničke linije prema Moskvi, a dostavljena je i humanitarna pomoć u granično područje. U celoj regiji Kursk proglašen je raketni alarm, a stanovništvo je pozvano da se ode u skloništa.

Ukrajinske snage su u utorak neočekivano prodrle u tu rusku regiju, aborbe između ruskih i ukrajinskih trupa traju već peti dan zaredom. Pouzdanih informacija o sukobima trenutno ima malo.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prvi put je direktno komentarisao napad. U svojoj večernjoj video poruci rekao je da ga je načelnik Glavnog štaba Oleksander Surski izvestio o "premeštanju rata na teritoriju agresora". Zelenski je izjavio da Ukrajina time dokazuje da je sposobna da "osigura pravdu i izvrši pritisak koji je nužan – pritisak na agresora".

Volodimir Zelenski

Premeštanje trupa?

Obim vojne operacije pak ostaje nejasan. Vlasti u Kijevu i dalje ne daju detaljne informacije o napredovanju njihove vojske. S druge strane, ruski Generalštab je izjavio da je više od 1.000 ukrajinskih vojnika, desetak tenkova i oko 20 drugih oklopnih vozila ušlo u regiju Kursk. U subotu je ruska vojska saopštila da je uništila petostruko više ukrajinske vojne opreme. Ove informacije nije moguće proveriti.

Rusija očito šalje dodatne vojne snage u regiju kako bi sprečila napredovanje ukrajinskih snaga. Prema podacima ukrajinske obaveštajne službe, Rusija je počela s prebacivanjem brigade mornaričke pešadije s okupiranog Krima u regiju Kursk. Deo konvoja vozila navodno je uništen na putu, ali ni ove informacije nije moguće nezavisno proveriti.

Prema procenama američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) u Vašingtonu, rusko Ministarstvo odbrane pokušava da izbegne povlačenje trupa s fronta u samoj Ukrajini kako bi pojačalo jedinice u Kursku.

Kursk, 11.08.2024.

Zabrinutost zbog nuklearne elektrane

Posmatrači su zabrinuti jer se u regiji nalazi nuklearna elektrana. Nuklearna elektrana Kursk u blizini grada Kurčatova, udaljena je oko 100 kilometara od ruske granice s Ukrajinom.

Ruska državna agencija za atomsku energiju Rosatom upozorila je na opasnost od mogućeg ukrajinskog napada na ovu elektranu. Rafael Grosi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), pozvao je "sve strane na maksimalnu uzdržanost" kako bi se izbegla nuklearna nesreća.

Na drugim mestima čini se da se borbe u ratnoj zoni smanjuju. Prema podacima ukrajinske vojske, na ostalim delovima fronta na ukrajinskoj teritoriji zabeleženo je najmanje borbenih dejstava od 10. juna.

Rakete na Kijev

Ipak, ruski napadi na Ukrajinu se nastavljaju: u nedelju rano ujutro su se čule eksplozije. Prema rečima gradonačelnika ukrajinske prestonice Vitalija Klička, aktivirani su sistemi PVO. U predgrađu prestonice 35-godišnji muškarac i njegov četvorogodišnj sin su poginuli od posledica raketnog napada, objavila je hitna služba države na Telegramu. Još tri osobe su teže povređene.

Kijev, kao i okolni region i cela istočna Ukrajina su u pripravnosti, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo putem servisa kratkih poruka Telegram.

Belorusija povećava brojnost jedinica na granici

Belorusija, koja je saveznik Rusije, najavila je povećavanje broja svojih jedinica na granici s Ukrajinom. Dodatne trupe i rakete biće poslane u južnu graničnu regiju Gomel, kako bi zemlja bila spremna na "svaku moguću provokaciju", saopštilo je belorusko Ministarstvo odbrane.

Kursk, 11.08.2024

Predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko, takođe je informisao javnost o navodnom obaranju nekoliko ukrajinskih dronova. Belorusko Ministarstvo spoljnih poslova, prema navodima državne agencije Belta, upozorilo je da bi ovakve "kriminalne radnje" mogle dovesti do radikalne eskalacije situacije. Takođe je istaknuto da se radi o "opasnom pokušaju širenja trenutne zone sukoba u našoj regiji". Belorusija je najavila da će iskoristiti svoje pravo na samoodbranu i adekvatno odgovoriti na svaku provokaciju.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније