Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Folker Viting  [ DW ]

11. 08. 2024. 13:19

Njemačka: Da li policija uvijek treba da objavi nacionalnost osumnjičenih?

Nemačka policija

U Njemačkoj je zabilježen porast broja krivičnih djela nasilja, silovanja, krađa i provala u stanove. Broj registrovanih krivičnih djela prošle godine dostigao je rekordni nivo. Stopa kriminaliteta posebno je porasla među ljudima bez njemačkog državljanstva, i to za 13,5 posto.

Sve to je izazvalo zabrinutost i podstaklo političke rasprave, u kojima se postavilo pitanje da li policija - uvijek - treba da navodi nacionalnost osumnjičenih.

Biđan Đir-Saraj, geenralni sekretar FDP koja je dio vladajuće koalicije, smatra da bi policija to trebalo da radi. U izjavi za list Bild am Sonntag, on je rekao: „Vlasti bi ubuduće trebalo da uvijek navode nacionalnost osumnjičenih za krivična djela kako bi se obezbijedila potrebna transparentnost. (...) Ne smije se stvoriti utisak da se problemi zataškavaju."

Političke reakcije na ovaj predlog bile su podijeljene. Đir-Saraj je dobio podršku svoje stranke FDP, kao i konzervativne opozicije iz CDU i CSU. Konzervativci smatraju da bi navođenje državljanstva osumnjičenih obezbijedilo "transparentnost i vjerodostojnost".

Desničarska stranka AfD smatra da predlog ne ide dovoljno daleko i traži navođenje informacija o tome i da li su osumnjičeni osobe sa njemačkim državljanstvom, ali stranog porijekla.

SPD i Zeleni odlučno se protive predlogu Đir-Saraja i žele da zadrže postojeće propise.

Biđan Đir Saraj

Burne rasprave o ovoj temi

O ovom pitanju u Njemačkoj se intenzivno raspravlja, što ne čudi pravnika i kriminologa sa Univerziteta Minster, Kristijana Valburga. U intervjuu za DW, on kaže: "Desničarski akteri već odavno su shvatili da je kriminal, kao nijedna druga tema, pogodan za podsticanje averzija, strahova, zabrinutosti i predrasuda."

Za donošenje odluke o navođenju nacionalnosti osumnjičenih nadležna su policijska i pravosudna  tijela u 16 saveznih pokrajina. Oni odlučuju u kojim slučajevima će navesti nacionalnost osumnjičenih i proslijediti te informacije medijima.

Prema kriminologu Valburgu: "I sada se već u mnogim ozbiljnijim slučajevima i krivičnim  djelima navodi državljanstvo. A kada postoji povezanost sa izbjeglicama, cijela Njemačka o tome raspravlja."

Tako je bilo, na primjer, krajem 2015. kada su žene i djevojke u blizini glavne željezničke stanice u Kelnu bile žrtve seksualnih napada. Nakon početne uzdržanosti, mediji su takođe izvještavali o nacionalnosti osumnjičenih. Mnogi od njih su bili iz Sjeverne Afrike i nisu bili njemački državljani.

Novinarski kodeks kao smjernica

Većina ureda za odnose sa javnošću pravosudnih i policijskih tijela u svom djelovanju vodi se kodeksom Njemačkog novinarskog savjeta. U njemu stoji da nacionalnost generalno ne bi trebalo da igra ulogu u izvještavanju, osim ako postoji "opravdan javni interes" za porijeklo osumnjičenih. Navođenje nacionalnosti ne smije dovesti do "generalizacije pojedinačnog neprikladnog ponašanja".

Inicijative za zaštitu izbjeglica, Amnesty International i novinarska udruženja strahuju da bi navođenje nacionalnosti u svim slučajevima moglo ojačati predrasude, podsticati strahove i rasizam.

Henrik Zorner iz Njemačkog novinarskog društva za DW kaže da je policija "institucija koja odlučuje šta se smije navesti, a šta ne". On dodaje: "Ne podržavamo ovaj predlog. Postoji opasnost da se navođenje nacionalnosti ili etničkog porijekla osumnjičenih prekomjerno koristi, što bi moglo ugroziti zaštitu manjina zajamčenu njemačkim novinarskim kodeksom."

I Sjeverna Rajna-Vestfalija hoće da uvede navođenje nacionalnosti

Pojedine savezne pokrajine već neko vrijeme uvijek navode nacionalnost osumnjičenih. I najnaseljenija pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija (NRW) želi da to ubuduće praktikuje. Pokrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izjavilo je da time želi da obezbijedi transparentnost.

Kristijan Valburg

Kriminolog Kristijan Valburg strahuje od "diskriminišućih nuspojava", ali takođe navodi jednu prednost: "Za policiju to znači određeno rasterećenje, ako jednostavno u svakoj izjavi za medije navodu nacionalnost osumnjičenih."

U nekoliko drugih saveznih pokrajina trenutno se preispituje dosadašnja prilično uzdržana praksa u vezi sa navođenjem nacionalnosti. Još se ne zna da li će se nova pravila iz NRW i predlog političara FDP Đir-Saraja proširiti i na druge pokrajine. Svaka savezna pokrajina o tome odlučuje samostalno.

Ovaj tekst je izvorno objavljen na nemačkom jeziku

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније