Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

11. 08. 2024. 11:16 >> 11:16

CGO

Mladi u Crnoj Gori marginalizovani zbog sistemske nebrige donosilaca odluka

Međunarodnog dana mladih, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje na zabrinjavajuću marginalizaciju mladih koji se suočavaju sa brojnim izazovima, poput nedovoljno kvalitetnog obrazovnog sistema, otežanog zapošljavanja i profesionalnog napredovanja, izostanka uticaja na donošenje odluka koji se upravo njih tiču.

Kako navode u saopštenju, ovo sve ima negativne posljedice na njihovu konkurentnost na tržištu rada, lične i profesionalne razvojne perspektive, kao i na želju da napuste državu ili na stvarni odlazak iz Crne Gore.

"Na žalost, sve ovo ostaje daleko od fokusa donosilaca odluka, što probleme samo usložnjava. Posljednji dostupni podaci Zavoda za zapošljavanje Crne Gore iz 2022. godine ukazuju da je stopa nezapošljenosti mladih između 15 i 29 godina, koji aktivno traže posao, u 2021. godini iznosila 32.5%, odnosno da je svaka treća mlada osoba bila nezapošljena", navodi se u saopštenju.

Pri tom je kod mladih između 15 i 24 godine stopa nezapošljenosti iznosila čak 40.3%, što je daleko iznad evropskog prosjeka.

"Prema podacima Eurostata za 2023. godinu 26,8% mladih u Crnoj Gori, uzrasta 18-24, živi u riziku od siromaštva. Ova statistika opominje na ozbiljan problem koji zahtijeva hitne i učinkovite mjere, a vrlo je neizvjesno da li su to zaista one koje treba da uvede najavljena Fiskalna strategija jer nijesu podsticajne za poslodavce u dijelu zapošljavanja mladih", podsjećaju iz CGO.

Dodatno, kako ističu, mladi se suočavaju i sa problemima u obrazovnom sistemu.

Istraživanje CGO-a iz 2022. godine ukazuje da je dominantna percepcija mladih da ih crnogorski obrazovni sistem ne priprema za tržište rada.

"Nedostatak praktične nastave i savremenih tehnologija u školama i na univerzitetima, ali i izostanak potrebne modernizacije predavanja na svim nivoima koji se zasniva na kritičkom mišljenju, ograničava mlade u sticanju znanja i vještina sa kojima bi bili konkurentni na savremenom tržištu rada", piše, između ostalog u saopštenju.

Kako kažu, mladi za donosioce odluka ostaju samo predizborna ili za druge prilike prigodna uzrečica, što snaži njihov osjećaj apatije i nezainteresovanosti za društvena dešavanja.

"Podaci iz studije „Mladi između marginalizacije, radikalizacije i potencijala“, koju je CGO objavio tokom 2023. godine, ukazuju da među mladima prevladava nezainteresovanost za politiku, što prati i stav da njihov glas nema značajan uticaj na djelovanje institucija, ali i da su njihovi interesi malo ili nijesu uopšte zastupljeni u politici. Osim toga, mladi najmanje vjeruju političkim partijama, Vladi i Skupštini Crne Gore, a imaju izraženu percepciju da se političke odluke često donose bez uzimanja u obzir perspektive mladih i njihovih potreba", zaključuju iz CGO.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније