Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović [ TVCG ]

10. 08. 2024. 20:00 >> 20:00
1
Čitaj mi:

PUT DO BARA SA MINISTARKOM SAOBRaĆAJA

Uzalud kupovina novih vozova ako ih ne održavamo kako treba

Klimatske promjene godinama unazad su jedna od glavnih tema u svijetu. Velikim zemljama je ovo pitanje visoko na političkoj agendi. Zbog toga se I fokus stavlja na češće korišćenje žejezničkog, umjesto avio saobraćaja, jer su vozovi energetski efikasniji i imaju niže emisije u poređenju sa skoro svim drugim načinima prevoza, posebno u poređenju sa individualnim putovanjem automobilom ili avionom. No, u kakvom stanju je naš željeznički prevoz, Marija Radulović provjerila je vozeći se od Podgorice do Bara, zajedno sa ministarkom saobraćaja, Majom Vukićević.

Podgoričko avgustovsko užareno podne i ministarka saobraćaja na peronu željezničke stanice. Voz za Bar stiže nam čak nekoliko minuta prije reda vožnje.

"Za početak krenuli smo na vrijeme tako da je prvi utisak pozitivan, voz izgleda pristojno, naravno znam da postoje vozovi koji su stariji od ovog", kaže Vukićević.

Novoizabrana ministarka saobraćaja koja je inače porijeklom iz Bara, pamti i drugačija iskustva vožnje vozom.

"Pamtim vozove po gužvi, po vrućini, tada nije bila klima kao što to imamo sada u određenim vozovima, tako da je bilo interesatno iskustvo, a bilo je i tog kašnjenja, bilo je stajanja vozova, potrebe da se koristi alternativni prevoz jer voz nije mogao da nastavi svoj put", prisjeća se Vukićević.

Da ni sada nije idealno kažu putnici koji su u istom vozu ali na drugom kraju i nemaju klimu.

Osim toga, da li zbog ministarke kao saputnice sve drugo funkcioniše kako bi trebalo.

Problema u željezničkom saobraćaju svjesna je i ministarka ali i spremna da pred njima ne zatvara oči vec da se lati posla.

"Glavni problemi su upravo u zastarjelosti voznog parka, zastarjelosti infrastrukture ali postoje problemi i u održavanju voznog parka jer dugo godinanije ulagano u mehanizaciju u održavanje tako da su tu glavni problemi čak i nove vozne jedinice su bile van funkcije. Možemo očekivati nove vozove, moramo raditi na jačanju voznog parka ali ono sto sam rekla moramo da unaprijediti odrzavanje jer uzalud ćee biti kupovina novih vozova ukoliko nemamo adekvatno održavanje", ocijenila je Vukićević.

O stanju pruge na ovoj naĐoj ruti do Bara izvijestio je ministarku i sam masinovođa.

"Pruga nam je imala djelova gdje se mora 10 na sat, mjesta gdje stajemo nadamo se tom remontu. Ja evo radim sedam godina, ovdje do odje do sad nisam vozio voz a da je sve po ps-u. Što se tiče tehničkog stanja pruge uvjek ima neka lagana vožnja, neki pružni prelaz neispravan ali nadamo se tom remontu", rekao je mašinovođa Ivo Vučinić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније